Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
EXKLUZÍVNE: Biskup suspendoval po Lajchovi aj ďalšieho kňaza pre knihu Tragédia celibátu
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Biskup suspendoval po Lajchovi aj ďalšieho kňaza pre knihu Tragédia celibátu

Archívna reportáž

BANSKÁ BYSTRICA / Kňaz banskobystrickej diecézy Michal Lajcha otvorene povedal pre TV JOJ, ako jeho a ďalšieho kňaza biskup suspendoval, pretože odmietli odvolať knihu, ktorú napísali. Tento krok ich vraj neprekvapil. Verejne totiž hlásajú myšlienku dobrovoľného celibátu.

V rozhovore, ktorý pripravujeme pre portál noviny.sk povedal kňaz Michal Lajcha o bezprostredných udalostiach po publikovaní knihy Tragédia celibátu - mŕtva manželka, ktorú napísal aj s Petrom Lucianom Balážom. Oboch kňazov banskobystrický biskup mons. Marián Chovanec suspendoval po tom, ako odmietli jeho podmienky a knihu neodvolali.

Žiadne ilúzie

Baláž ešte pred niekoľkými hodinami pôsobil ako kňaz vo vojenskom ordinariáte, konkrétne ako väzenský kaplán v Ústave na výkon trestu odňatia slobody Želiezovce. Podľa Lajchu ich suspenzácia pre knihu neprekvapila. Nemali vraj naivné predstavy o tom, že s obsahom knihy sa slovenská cirkev stotožní. Odvolanie vlastného diela je však pre oboch bývalých kňazov nemysliteľné. 
Na odvolaní väzenského kaplána Baláža podľa Lajchu trval okrem biskupa Chovanca aj biskup ordinariátu Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR mons. František Rábek. Suspendovanie znamená pre oboch mužov okamžitý zákaz vykonávania akejkoľvek kňazskej činnosti, rozviazanie pracovnoprávneho vzťahu s biskupstvom Banská Bystrica. Obaja sa tak v najbližších dňoch prihlásia na miestnom úrade práce.

Dobrovoľný celibát

Knihu obaja kňazi považujú za svoje posolstvo, misiu a celoživotné dielo hľadania pravdy, v ktorom budú aj naďalej pokračovať. "Tieto udalosti, ktoré pre nás nastali znamenajú to, že si musíme nájsť prácu a napĺňať svoje poslanie iným spôsobom ako doteraz. Stratili sme nielen prácu, ale aj existenčné zabezpečenie. To všetko ale nezmení naše odhodlanie šíriť myšlienku svätenia ženatých (pozn. red. dobrovoľnosť celibátu) nielen na Slovensku, ale predovšetkým celosvetovo," povedal Lajcha.  

"Som krajne pohoršený z kanónu 1042 bodu 1, ktorý manželstvo klasifikuje ako prekážku ku sviatosti kňažstva a tak defacto smrť manželky uschopňuje ženatého muža ku kňažstvu.Toto nemôžem vo svedomí akceptovať a preto som písal knihu, za ktorú som suspendovaný.
Zápas o pozdvihnutie rodiny a manželstva v Rímskokatolíckej cirkvi, kde je pilierom diskriminačný monopol celibátu, je náročný a vyžaduje úsilie," 
vyjadril sa Baláž. 

O zrušení celibátu hovoril v minulosti už aj pápež František: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy