Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Záchranár Bony v ruinách prevalcoval 70 chlpatých kolegov z ôsmich krajín Európy
Zdielať na

Záchranár Bony v ruinách prevalcoval 70 chlpatých kolegov z ôsmich krajín Európy

BANSKÁ BYSTRICA / Koncom augusta sa uskutočnili medzinárodné kynologické skúšky. Zúčastnilo sa na nich približne 70 psovodov a psov z ôsmich európskych krajín. Traja slovenskí horskí profesionáli boli medzi nimi a v praktickej časti štvornohý záchranár Bony a jeho pán všetkých prekvapili.

Mezdinárodné skúšky kynológov vo vyhľadávaní v ruinách boli mimoriadne náročné. "Potrebovali sme zistiť v akej kvalite naše psy pracujú. V podstate sme sa to učili odznova. S tým nám veľmi pomohli kolegovia z Banskej Bystrice," uviedol Zdeno Fedor, majiteľ záchranárskeho psa Bonyho a vedúci kynológov Hasičského záchranného zboru. 

Skúšky sa skladali z dvoch častí - z teoretickej a z praktickej. Tá teoretická, v ktorej museli psy svojich majiteľov niekoľko minút počúvať, našim veľmi nevoňala. Pre horských záchranárov je ale absolútne najdôležitejšie, aby ich štvornohý kolega nebol len stroj na povely, ale aby ho práca bavila. 

V praktickej časti skúšok sa ale naplno prejavilo, že psovodi to so svojimi chlpatými kolegami naozaj vedia. Najmä Bony a jeho pán Zdeno ukázali, že to spolu vedia aj v ruinách. "Hodnotia tam štekanie, prejav psa, presnosť nájdenia figuranta, intenzita hľadania a spolupráca psovoda a psa," dodal Fedor. 

Len dvojročný Bony sa nezľakol konkurencie približne 70 kolegov a v praktickej časti získal druhé miesto. "Prekvapilo ma to. Potreboval som dosiahnuť istý počet bodov, to sme dosiahli. Dostali sme pochvalu medzinárodných rozhodcov. Na druhý deň mi ale kolegovia volali, že sme dostali druhý najvyšší počet bodov, to nás veľmi potešilo," uviedol Fedor. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy