Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sú síce malé, no podávajú veľkolepé výkony. Modely lodí dosahujú rýchlosť až 120 km/h
Zdielať na

Sú síce malé, no podávajú veľkolepé výkony. Modely lodí dosahujú rýchlosť až 120 km/h

RIMAVSKÁ SOBOTA / Na jazere pri Rimavskej Sobote sa počas víkendu konajú Majstrovstvá Slovenska lodných modelárov. Súťaží sa vo viacerých kategóriách. V niektorých je dôležitá rýchlosť, v iných krása a dokonale prepracované detaily, ale spoločným znakom je to, že pre väčšinu zúčastnených je modelárstvo oveľa viac než len obyčajný koníček.

Na vodnej nádrži Kurinec pri Rimavskej Sobote je najviac lodí na kilometer štvorcový na svete, aspoň cez víkend. Niektoré idú až 120 kilometrovou rýchlosťou, iné sú verné napodobeniny tých skutočných. V rýchlostnej kategórii je prvoradý aerodynamický tvar a výkonný motor. "Je to elektropohon, to znamená na baterky. Rýchlosť je približne od 60 do 120-130 kilometrov za hodinu," uviedol organizátor Majstrovstiev Slovenska a lodný modelár Peter Kováč. 

Najväčšie lode sú dlhé 70 centimetrov a súťaží sa na vyznačenej trati. "Veľkosť trati oválu je približne tristo metrov a tie lode to robia za nejakých 12-13 sekúnd," dodal Kováč. 

V ďalšej kategórii je dôležité, aby sa model čo najvernejšie podobal svojej skutočnej predlohe. "Hodnotí sa aj statický výzor modelu a potom samotná plavba, jazda zručnosti s tými danými modelmi. Najzaujímavejšie by mohli byť tie parníky, ktoré sa vyznačujú tým, že konštruktéri sami vyrábajú doma motory," povedal organizátor Majstrovstiev Slovenska a lodný modelár Michal Juršík. 

"Treba ovládať zákony parnej mechaniky, základy strojárenstva a kvôli tomu, že som začal robiť parné stroje som si musel kúpiť frézu a sústruh," uviedol lodný modelár Juraj Karolus. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy