Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Patrik Pachinger sa sťažuje na Ústavnom súde, nepáči sa mu striedanie väzníc
Zdielať na

Patrik Pachinger sa sťažuje na Ústavnom súde, nepáči sa mu striedanie väzníc

Archívna reportáž

RUŽOMBEROK / Patrik Pachinger, právoplatne odsúdený v kauze skrachovaných nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia stále strieda väznice. Zatiaľ čo jeho spoluodsúdený David Brtva si už užíva slobodu. Pachingera najskôr dodali do väzenia v Bratislave, potom bol v Leopoldove a teraz je už v Ružomberku. Počas dvoch mesiacov je teda už v treťom ústave. Sťažuje sa preto na Ústavnom súde.

"Neviem, či je to z dôvodov nejakých osobných problémov s pánom Pachingerom. Správal sa normálne, nemal žiadne disciplinárne previnenia," hovorí Pachingerov advokát Martin Krakovský.

Polícia ho zadržala začiatkom júla, keď sa dostavil na súd vo veci jeho podmienečného prepustenia. Odsúdeného Patrika Pachingera polícia eskortovala do bratislavského väzenia. Spis vo veci jeho žiadosti o podmienečné prepustenie bol už na Okresnom súde BA I. Predpoklad bol preto, že bude umiestnený tam. Tak sa ale nestalo, v bratislavskom ústave bol veľmi krátko.

"Po približne dvoch týždňoch ho preradili do ústavu na výkon trestu do Leopoldova. A z tohto dôvodu nemohol rozhodovať OS BA I.," hovorí advokát Krakovský.

O slobode na podmienku môže totiž rozhodovať len súd, ktorý je v obvode väzenia, kde odsúdený je. Spis v tejto veci musel preto z Bratislavy cestovať smer Trnava. Zbor väzenskej a justičnej stráže má na to ale pádny dôvod.

"Vzhľadom na aktuálne prebiehajúcu rekonštrukciu ústavu Bratislava, pre všetkých odsúdených prijatých do toho ústavu vykonáva psychodiagnostiku ústav Leopoldov," vysvetľuje Katarína Nováková z kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS.

Ani Leopoldov ale nebol konečná zastávka. Advokát Krakovský hovorí: "Keď už Trnavský súd chcel vo veci konať, tak pán Pachinger bol znova presunutý, tentokrát do ústavu na výkon trestu do Ružomberka."

Podľa zboru väzenskej a justičnej stráže o tomto kroku sa rozhodlo až po úvodnej diagnostike v Leopoldove: "A to s ohľadom najmä na stupeň stráženia, dĺžku trestu, závažnosť trestnej činnosti, vek, zdravotný stav, vzdelanie a kvalifikáciu odsúdeného," hovorí Katarína Nováková.

Spis preto musel cestovať do Ružomberka tiež. A vecou o podmienečnom prepustení sa bude už zaoberať tamojší súd. Otázne je ale kedy, keďže od podania návrhu odsúdeným Patrikom Pachingerom už uplynulo 5 mesiacov.

"Je to v podstate už dva a pol násobok doby ako hovorí zákon," dodáva advokát Krakovský.

Okrem toho odsúdeného Pachingera zaradili do najtvrdšej skupiny: "On bol daný do 3C, čo je úplne najprísnejšie. Tam sú v úvodzovkách násilníci, vrahovia, prípadne recidivisti," vraví Krakovský.

Pozrite si rozhovor s Patrikom Pachingerom z čias na slobode:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy