Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vandali zničili vyrezávané lavičky. Každá z nich bola originál
Zdielať na

Vandali zničili vyrezávané lavičky. Každá z nich bola originál

MAKOV / Nad kysuckou dedinou Makov vyčíňali vandali. Zničili drevené lavičky, z ktorých každá jedna bola originál. Autor, ktorý ich urobil sa priznal, že mu bolo smutno, keď videl, čo sa s jeho dielom stalo.

Jozef Šimek vytvoril lavičky tak, aby zaujali milovníkov prírody, a najmä tých najmenších. Zvolil preto zvieracie motívy. "Sú robené nahrubo, motorovou pílou a potom osekané dlátom, tak, aby to zapadlo do nášho drsného prostredia," uviedol autor lavičiek. 

​Samozrejme, lavičky slúžia na to, aby si ľudia na nich mohli v peknom horskom prostredí oddýchnuť. A dve lavičky sa zrejme niekomu zapáčili natoľko, že si ich chcel zobrať domov, aby si na nich mohol posedieť vo svojej záhrade. "Tie lavičky boli poškodené barbarským spôsobom, lebo boli nielen vytrhnuté, ale našli sme aj časti porozhadzované po lese, čo nedáva logiku," povedal Martin Pavelek, starosta obce Makov. "Rozum mi jednoznačne velí, že to ktosi musel urobiť na kšeft alebo ich proste zobrať. Lebo, keby ich chcel zničiť, tak ich poškodí sekerou alebo pílou a nechá ich tam," dodal Jozef Šimek. 

Páchatelia boli pravdepodobne viacerí, pretože sú to ťažké, masívne lavičky. "Musia mi synovia pomáhať, aby som ich vôbec zdvihol. Je to váha a je to aj dosť tvrdé drevo, takže je to o to ešte ťažšie. Museli teda byť minimálne dvaja," dodáva rezbár. 

Obidve lavičky vytrhli zo zeme. Tá, na ktorej boli vyrezané orly, zmizla. Jednu lavičku ešte majster rezbár zachráni. Sú na nej rysy. Vandali ju zrejme nestihli odviezť. Ľudia z Makova ju našli rozbitú pri zvodidlách cesty. "Asi to chcel niekto speňažiť, lebo je to ľudová architektúra a naozaj je to veľmi pekné," povedal starosta obce. "Dal som do toho kus zo seba. A teraz vám to niekto zničí alebo ukradne. Bolo mi z toho smutno," dodal Jozef Šimek. 

V ten istý deň zničili vandali aj hrob, o ktorý sa stará muž na invalidnom dôchodku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy