Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministerka kritizuje policajtov, ktorí za sto dní nezobrali vodičák kolegovi, ktorý havaroval opitý
Zdielať na

Ministerka kritizuje policajtov, ktorí za sto dní nezobrali vodičák kolegovi, ktorý havaroval opitý

BRATISLAVA / Dopravná nehoda a alkohol. Na Slovensku stále nič výnimočné. Na tomto prípade ale niečo výnimočné je, nehodu totiž spôsobil policajný funkcionár. To, ako s ním jeho kolegovia po nehode zaobchádzali, alebo skôr nezaobchádzali, je ale prinajmenšom neštandardné.

Alkohol za volantom polícia posudzuje nekompromisne. Ak máte smolu, tak váš prípad ešte aj zverejní. Ak spôsobíte nehodu, máte ešte väčší problém. "Keď odmietne dychovú skúšku ten, kto spôsobil dopravnú nehodu, tak sa má za to, že je pod vplyvom alkoholu nad jedno promile," povedala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Tak to bolo aj pri nehode funkcionára finančnej jednotky národnej kriminálnej agentúry. Odmietol fúkať. Kolegovia mu dali šancu. Na krvnú skúšku ho priviezli po takmer šiestich hodinách. Nepomohlo. Výsledok - viac ako jedno promile. Bolo to však jasné už na mieste nehody.

"A ja potom nejak som im povedal, že ale on smrdí alkoholom. A oni vravia, že aj my máme nos, tak vieme," hovorí Michal, účastník nehody.  "Platí takzvaná prezumpcia viny, to znamená, že keď už na pohľad alebo vedia to zhodnotiť policajti, tak sa má za to, že je pod vplyvom," pokračuje Kurilovská. 

Štandardne v takomto prípade okamžite zadržia vodičák. Bežne takého vodiča rovno aj posadia do cely. "Tam nasleduje superrýchle konanie, to znamená, že už v samotnej CPZtke sa dejú všetky procesné úkony," vysvetľuje expertka na trestné právo. Výsledkom je to, že vás do 48 hodín postavia pred sudcu. Ten rozhodne o treste. Väčšinou je to zákaz činnosti, povinná práca, peňažný trest, prípadne podmienka. "Sudca môže v rámci tej podmienky nariadiť aby sa zúčastňoval protialkoholických sedení, alebo aj to čo sa týka samotnej autoškoly," dodáva Kurilovská. 

Nič z toho, čo má štandardne nasledovať, keď opitý vodič spôsobí nehodu, sa ale v prípade policajného funkcionára nestalo. Aj z polície ho prepustili až po takmer dvoch mesiacoch. Prečo k svojmu kolegovi pristupovali takto neštandardne, polícia dodnes nevysvetlila. Sto jeden dní po autonehode sa na odobratí vodičáku stále pracuje. Nevedno, či len vďaka tomu, že na to upozornila televízia JOJ. No, či ho naozaj odoberú, sa vraj dozvieme v najbližších dňoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy