Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Domáci a aj turisti sa môžu tešiť. Hlavné mesto pretne nová električková trať
Zdielať na

Domáci a aj turisti sa môžu tešiť. Hlavné mesto pretne nová električková trať

BRATISLAVA / Príprava novej trasy električky v našom hlavnom meste sa posunula do ďalšej fázy. Mesto od investora požadovalo preveriť prínosy a nevýhody navrhovanej trasy a zároveň preskúmať alternatívne možnosti.

Investor predstavil svoj zámer dobudovania električkovej trate po prvý raz v septembri minulého roka. Následne zanalyzoval možné varianty kadiaľ by električková trať mohla viesť. "Presvedčili sme sa o tom, že po všetkých technických, priestorových a iných stránkach je električka v trase Šafárikovo námestie, Pribinova, Košická cez Miletičovu napojenie na Ružinovskú a Trnavské mýto realizovateľná," uviedol Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ JTRE.

​Po navrhnutí potenciálnej trasy teraz bude investor svoje plány podrobne konzultovať s mestom. "Vzhľadom k projektovej dokumentácii s úradmi a odbornými útvarmi magistrátu a samozrejme s verejnosťou," informoval Pavel Pelikán. "Zhodnotíme projekt z hľadiska pohybu chodcov, z hľadiska pohybu cyklistov, z hľadiska prístupu k verejným inštitúciám to je náš verejný záujem," dodala Ingrid Konrad, hlavná architektka hlavného mesta Slovenskej republiky. 

Cena celého projektu sa odhaduje na 30 miliónov eur a investor z toho plánuje hradiť významnú časť. Akú presne neprezradil, no na zvyšku bude očakávať spoluúčasť mesta. "My budeme určite požadovať financovanie cez európske fondy," povedala Ingrid Konrad. "Za optimálnych predpokladov si vieme predstaviť, že do dvoch rokov by mohla byť električka povolená v tejto trase. A za ďalšie 2 roky by mohla byť bez problémov zrealizovaná," dodal výkonný riaditeľ JTRE.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy