Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Učitelia už pracujú. Chystajú triedy, umývajú okná, zdobia chodby
Zdielať na

Učitelia už pracujú. Chystajú triedy, umývajú okná, zdobia chodby

BRATISLAVA / Namiesto pera alebo klasifikačného hárku, držia v rukách handry a upratujú triedy. Aj takto môže vyzerať práca učiteľa niekoľko dní pred začiatkom školského roka. Prázdniny sa pre pedagógov skončili.

Kým školáci si ešte užívajú posledné prázdninové dni, pre učiteľov sa to celé začína už týždeň pred oficiálnym začiatkom školského roka. Upratovačky so školníkmi zarezávali ešte skôr. Všímajú si všetko do najmenších detailov. Prenášajú lavice, aby mal každý svoje miesto.

"My sme tu od 1. augusta, začali sme upratovať, povysávali sme, umyli sme okná," vymenováva upratovačka Eva Metilová. Na základnej škole Hrnčiarskej v Humennom museli umyť viac ako 400 okien"Ešte štvrtok piatok potrebujeme pozametať dvor a potom bude fajront," dodáva Metilová. A potom sa to celé začne pre žiakov. Učitelia sa všetko snažia pripraviť tak, aby bol prechod do školských lavíc pre deti čo najpríjemnejší. "Aby sme ich trošku namotivovali a necítili to tak, že začína učenie-mučenie," vysvetľuje učiteľka Adriana Morozová.

"Tá radosť je stále veľká. Prvé týždne je taký hluk, deti sa nemôžu vynatešiť z toho, že sú spolu, sú to zlaté drobce. Tešíme sa na nich všetkých, od prvákov až po deviaty ročník," hovorí učiteľka Bibiána Bilšáková. 

Jednu zo základných škôl v bratislavskom Ružinove budú mať jej žiaci možno problém spoznať. Celé leto stavbári pracovali na jej zateplení a dokončovacie práce pokračujú, aby deti mohli 3. septembra nastúpiť do školy.

"Tiež sme vo vnútri opravovali podlahy v troch triedach, robili sme nové podlahové krytiny na chodbe, opravovali sme elektrické pripojenia na svetlách v triedach," opisuje riaditeľka ZŠ Ostredková Erika Drgoňová.  Až potom mohli nastúpiť učitelia, aby skrášlili priestory školy.

Stále chýbajú knihy

Kým v niektorých triedach učiteľky vo veľkom upratujú, v iných prebiehajú komisionálne a opravné skúšky. "Mali sme aj komisionálne skúšky pre žiakov, ktorí navštevujú povinnú školskú dochádzku v cudzine," vysvetľuje zástupkyňa pre 1.stupeň ZŠ Černyševského Zora Dóczyová. 

Nie všetko sa všade podarí mať načas. Viacerým školám stále chýbajú napríklad knihy.

"V tejto chvíli prichádzajú ešte stále knihy taktiež sme zistili, že problém budeme mať s učebnicami jazykov pretože sa nám rozšíril počet žiakov na druhom stupni, takže ich budeme musieť dokúpiť z vlastných zdrojov," povedala Drgoňová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy