Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Auto kontrolujeme častejšie ako vlastné zdravie
Zdielať na

Auto kontrolujeme častejšie ako vlastné zdravie

BRATISLAVA / Na preventívnu prehliadku u lekára máte nárok každé dva roky. Napriek tomu ju podľa Národného centra zdravotníckych informácií pravidelne využíva len približne 20 percent Slovákov. Aby sa toto číslo zvyšovalo, zdravotné poisťovne si svojich klientov zvyknú na preventívky aj pozývať.

"My sme oslovili 16 000 našich poistencov, možnosť ísť na preventívnu prehliadku využilo asi 10%. S tým, že pozitívny nález na nádorové alebo zápalové zmeny mal každý tretí z týchto poistencov," povedal hovorca ZP Union Matej Neuman. 

Alarmujúce čísla si uvedomuje aj vláda a preto schválila národný onkologický program, ktorý predložilo ministerstvo zdravotníctva. Podľa prekladacej správy má znížiť výskyt nádorových ochorení a úmrtnosť, ako aj zlepšiť kvalitu života onkologických pacientov

"Chceme sa veľmi zamerať na prevenciu. Chceme ľudí edukovať a poukázať na významné rizikové faktory, poukázať na to ako sa im vyhýbať, čo spôsobujú," hovorí ministerka zdravotníctva Andrea Kálavská.  Lepšie čísla pri zápalových a nádorových ochoreniach by však prinieslo aj to ak by sme na preventívne kontroly chodili pravidelne. Paradoxne, skôr absolvujeme kontrolu so svojim autom ako sami so sebou.

"Ono sa to nezdá, ale väčšinou tá preventívna prehliadka odhalí ochorenia práve vtedy, keď pacient nič necíti, to znamená, že má význam prísť na preventívnu prehliadku aj keď sa cítite fit," uviedla praktická lekárka Jana Bendová. 

Najviac preventívok absolvujeme so svojimi deťmi u všeobecných lekárov pre deti a dorast. Druhou najčastejšou preventívnou kontrolou je tá u stomatológa.

"Najmenej navštevované preventívne prehliadky sú v urologických ambulanciách a v ambulanciách gastroenterológov," dodáva hovorca ZP Dôvera Matej Štepiansky. Napriek tomu, všetky poisťovne sa zhodujú, že množstvo ľudí na preventívnych vyšetreniach pomaly pribúda. "Pacienti sa viac starajú o svoje zdravie, prichádza generácia, ktorej záleží na tých preventívnych prehliadkach," dodáva Bendová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy