Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na sankčný zoznam Američanov voči Rusku pribudla aj slovenská firma
Zdielať na

Na sankčný zoznam Američanov voči Rusku pribudla aj slovenská firma

BRATISLAVA / Slovensko sa opäť dostalo na titulky medzinárodných médií a znovu to nie je nič pozitívne. Na nový sankčný zoznam Američanov voči Rusku pribudla aj slovenská firma - za to, že obchodovala so spoločnosťou zo staršieho zoznamu, ktorá dodávala materiál ruskej tajnej službe FSB. Pokúsili sme sa navštíviť jej majiteľku.

Podľa údajov v obchodnom registri by spoločnosť Lacno s.r.o mala sídliť v kancelárskej budove v centre Bratislavy. Firma z amerického sankčného zoznamu ale nemá menovku na žiadnej zo schránok v budove a nikto o nej ani nepočul. Je to teda akási schránková firma bez schránky. 

"Pravdu poviem, nepočul som v našej budove vôbec o takej firme. Všetky firmy čo sú, sú vylepené na tom bilboarde. Som tu dlhé roky a vedel by som o tom," vraví vrátnik v budove, kde by mala spoločnosť sídliť. 

Potápačské vybavenie

Spoločnosť sa ocitla na najnovšom americkom zozname firiem, ktoré obchodujú s problematickými ruskými firmami. Konkrétne s firmou, ktorá dodáva potápačské vybavenie ruskej tajnej službe. Podľa Američanov sa jej mala snažiť pomôcť obísť sankcie.

"Ministerstvo financií sa snaží narušiť ruské snahy obísť sankcie. Dnešné akcie proti falošným aktérom sú rozhodujúce pre to, aby verejnosť bola oboznámená s taktikou dotknutých subjektov a s tým, že zostanú blokovaní mimo amerického finančného systému," vraví Steven T. Mnuchin z amerického ministerstva financií. 

Jediná spoločníčka tejto s.r.o, Natália, by mala bývať v bytovom komplexe, kde podľa informácii TV JOJ bývajú najmä zamestnanci diplomatických misií. V čase návštevy reportéra TV JOJ Daniela Levického Archleba nebola doma. "Ide o aktivity súkromnej spoločnosti, ktoré Ministerstvo hospodárstva SR nemá dôvod komentovať," stálo v stanovisku ministerstva. 

Clá na autá 

Americký prezident opäť šokuje. Na stretnutí so svojimi voličmi vo Virgínii vyhlásil, že zavedie 25 percentné clá na dovoz všetkých európsky áut. Iróniou je, že povedal niečo úplne iné ako jeho minister obchodu v ten istý deň niekoľko hodín pred ním. Viacerí preto berú jeho vyjadrenie s rezervou. Nie však bratislavský závod Volkswagenu, ktorý Donalda Trumpa nezvykne komentovať. Tentokrát tak spravil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy