Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Tunel Branisko má 15 rokov. Obyvateľom blízkej obce vrátil oázu pokoja
Zdielať na

Tunel Branisko má 15 rokov. Obyvateľom blízkej obce vrátil oázu pokoja

ŠIROKÉ / Je to už 15 rokov čo na východe Slovenska otvorili prvý a zatiaľ najdlhší diaľničný tunel. Tunelová rúra vedie cez masív Braniska. Ľudia žijúci v dedinke pod Braniskom sa potešili. Tam, kde kedysi denne jazdili tisícky vozidiel je teraz oáza pokoja.

Tunel Branisko - akoby v prírode zasadený, takmer päť kilometrov dlhý úsek, ktorý spája Šariš so Spišom nahradil cestu po horskom priechode, ktorú najmä kamionisti nemali radi. Pred 15 rokmi by ste sa teraz pokojnom asfalte nepoprechádzali. Dennodenne po ňom prechádzali tisícky áut vrátane najťažších kamiónov.

Ešte pred otvorením trojkilometrovej diaľnice pred tunelom zažívali obyvatelia Širokého trápenie. Doprava prechádzala ich dedinou a neraz to malo fatálne následky, najmä, keď plne naložený kamión s prehriatymi brzdami dole kopcom nedobrzdil. Odvtedy je pokoj. Ľudia mali ale aj tak z tunela obavy. "Ľudia sa báli, že pramene vyschnú," uviedol starosta obce Široké Stanislav Bartoš. 

Nič z toho sa nepotvrdilo. Stav a kvalita cesty je na slovenské pomery ukážková a ponúka priam zážitok z jazdy pomedzi zalesnené kopce i na bicykli. Príroda akoby sa prebrala a neprekáža jej ani vetracia šachta z tunela. Všimol si to aj Stanislav, ktorý robil 40 rokov lesníka. "O koľko menej áut ide, o toľko menej tých emisií," povedal bývalý lesník Stanislav Valenčin. 

Ocenili to už aj chalupári. Je to pokoj v lone prírody a pritom na skok od civilizácie. Za svoj domov si to vybrali títo teraz už miestni ľudia s malým dieťaťom. Michaela sa tu pritom presťahovala z bratislavského sídliska. Učarovalo jej to hneď na prvýkrát.  

Jediným negatívom sa teraz javí opustený salaš. Vo svojich zlatých časoch zažíval hotové návaly a ľudia nemali kde parkovať. Jeho široko ďaleko vychýrená gastronomická púť sa skončila otvorením tunela.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy