Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Horolezecký talent. Len šesťročný Matúš vyliezol na Lomnický štít
Zdielať na

Horolezecký talent. Len šesťročný Matúš vyliezol na Lomnický štít

VYSOKÉ TATRY / Vidieť dedka na prechádzke so svojím vnukom, nie je nič nezvyčajné. Ale nie je prechádzka, ako prechádzka. Horský vodca a horolezec Vladimír Zboja zobral 6-ročného vnuka Matúša vo Vysokých Tatrách na túru s obtiažnosťou tri až štyri. Bol s nimi aj reportér Jožo Kubáni.

​Matúš Zboja má 6 rokov a v septembri bude z neho prvák. Napriek svojmu mladému veku už vie založiť "frent" aj uviazať takzvaný osmičkový uzol, ktorý sa používa pri horolezactve. 

Naučil ho to jeho dedo - horský vodca Vladimír Zboja. Cez víkend sa dedo s vnukom spoločne vybrali liezť na Lomnický štít.

Išli pritom južným rebrom - tazkavnou Birkenmajerovou cestou, ktorá ma obtiažnosť lezenia tri až štyri.

Na túre stretli aj známeho herca a komika Juraja Šoka Tabačeka. Ten sa venuje lezeniu v horách už dlhé roky - už do gymnázia.

Šesťročný Matúš pre TV JOJ priznal, že by sa chcel stať horolezcom a jeho snom je zdolať Mont Everest.

"Chcem v ňom vypestovať lásku k horám a prírode a tiež rešpekt. A druhá vec - a myslím, že v horách strašne dôležitá - že núti človeka k zodpovednosti, k sebadôvere a takým vlastnostiam, ktoré sú potrebné pre život," vysvetľuje horský vodca Vlado Zboja. Nakoniec spoločne úspešne vyliezli na Lomnický štít. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy