Skoro jasno
15°
Bratislava
Rekordný počet tropických dní v rade dáva Slovákom zabrať. Sťažujú sa i poľnohospodári
Zdielať na

Rekordný počet tropických dní v rade dáva Slovákom zabrať. Sťažujú sa i poľnohospodári

BRATISLAVA / Od polovice júla máme extrémne teplé počasie, kde teploty presahujú hodnoty 30 stupňov Celzia. Prvá séria trvala až 19 dní, teraz začína druhá. Napriek tomu o stredomorskej klíme zatiaľ nemôžeme hovoriť. Kým tropických dní pribúda, zrážok ubúda, v Hurbanove napríklad v auguste pršalo len päťkrát.

"Nie je to nič zvláštne, trošku dlho trvajú tie teplá, tak to teplo znášajú ľudia inak," povedal technik meteorologického observatória v Hurbanove Michal Tomášik. Teplotný rekord z roku 2007, keď v Hurbanove namerali 40,3 stupňa Celzia zatiaľ prekonaný nebol, no počet za sebou nasledujúcich tropických dní je doposiaľ nevídaný. "Ak som dobre počítal, tak 34 tropických dní bolo toto leto a ešte do konca augusta ešte pár dní bude," dodal Tomášik. 

"Hodnoty okolo 33 až 34 stupňov Celzia tu máme posledných 10 až 15 rokov. Stredomorská klíma je iná ako naša a dúfajme, že ešte veľmi dlho iná zostane," povedal meteorológ Najlepšieho počasia Michal Hazlinger.

V Hurbanove zaznamenávajú teplotu nepretržite už 147 rokov, no takéto dlhotrvajúce teplo v kombinácii so suchom sme tu ešte nemali. Aj keď najvyššia teplota v Hurbanove dosiahla v tomto roku zatiaľ „len“ 35,4 stupňa Celzia, vlaha zúfalo chýba. V máji padlo len 33 milimetrov zrážok, aj keď štatistiku vylepšil júl so 130 milimetrami, v auguste tu zatiaľ spŕchlo len päťkrát. "Ak by tých 130 padlo v máji, bolo by iné obilie. Štrnásť milimetrov za celý august je veľmi málo," dodal Hazlinger. 

"Robím v praxi 33 rokov a takéto sme ešte nezažili, máme zosilážovanú kukuricu, čo sa obyčajne robievalo v septembri," povedal Alexander Pastorek z Agrocoop Imeľ . 

Počasie sa odzrkadlilo aj na výnosoch, ktoré sú o 20 percent nižšie. Z hektára zbierali namiesto šiestich len päť ton pšenice. "Ešte horšie je to u jarných plodín. Úrody nedosahujú ani štyri tony, ktorú vidíme. My zbierame tradične v októbri, táto vyzerá tak, že za dva týždne sa môže zbierať," dodal Pastorek. 

Zrážky budú musieť nahradiť zavlažovaním a najmä hospodárnym využívaním vody v pôde. Zdá sa, že aj nadchádzajúce dni bude najpríjemnejšie tráviť v prírode pri vode. "Teraz máme ďalšiu sériu dní, kedy máme nad 30 stupňov Celzia. Táto aktuálna by sa mala ukončiť niekedy v priebehu piatka, soboty budúceho týždňa, konečne príde úľava," povedal Hazlinger.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy