Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V lete úrazy detí pribúdajú. Rizikoví sú nielen predškoláci, ale aj bábätká
Zdielať na

V lete úrazy detí pribúdajú. Rizikoví sú nielen predškoláci, ale aj bábätká

BRATISLAVA / Namiesto užívania si prázdnin, trávia svoj čas v nemocnici. Počas tohtoročného leta lekári z Národného ústavu detských chorôb v Bratislave hovoria o zvýšenom počte úrazov hlavy. Netýka sa to však iba školákov, ale tiež bábätiek.

Lekári sa údajne s pádmi z postelí alebo z prebaľovacích pultov stretávajú častejšie. "Zvýšilo sa percento takých pacientov, ktorí sú hospitalizovaní so zlomeninami lebiek. U detí do dvoch rokov sú pomerne časté pády z postielok alebo z kočíkov," uviedol Martin Lindák z NÚDCH.

Podľa lekárov to súvisí aj s tým, že rodičia nechávajú dieťa v snahe uspať ho aj na manželskej posteli, odkiaľ ľahko spadne. "Je to možno tým, že je také teplo, deti sú nepokojné, nevedia spať. Ďalšia vec je, že deti v dnešnej dobe spia s rodičmi na posteliach, čo tiež nie je dobré, lebo také trojmesačné dieťa sa hýbe, dokáže sa prevaliť a spadnúť," dodal Lindák. 

"V týchto horúčavách je evidentné, že ani tým bábätkám to nie je príjemné a pozorujem aj na mojej trojmesačnej, že sa naozaj vrtí a preto by som určite nenechávala dieťa bez dozoru," povedala redaktorka TV JOJ a čerstvá dvojnásobná mama Marianna Mašátová. 

Letné úrazy sa ale týkajú všetkých vekových kategórií. Denne počas prázdnin ošetria okolo 50 detských pacientov s úrazom. "Sú to najmä pády na kúpaliskách, na preliezkach, na trampolínach, ktoré sú pomerne nebezpečné, ale sú to aj nejaké uhryznutia," dodal Lipták. 

Najčastejšie sa úrazy stávajú doma až potom na športoviskách či na ceste. "Podľa zistených údajov je až 91 percent rodičov presvedčených, že má bezpečný domov. Napriek tomu sa ročne 42 percent zo všetkých úrazov stane v domácnosti," uvádza sa v správe Úradu verejného zdravotníctva. Najrizikovejšou skupinou podľa lekára sú deti do šiestich rokov, podľa štatistík ale úrazovosť stúpa v teenagerskom veku, presnejšie medzi 13. a 15. rokom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy