Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polícia vyhodnotila vlaňajší rok - pozrite sa, koľko bolo na Slovensku spáchaných trestných činov
Zdielať na

Polícia vyhodnotila vlaňajší rok - pozrite sa, koľko bolo na Slovensku spáchaných trestných činov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Polícia vlani evidovala viac ako 66 tisíc trestných činov. V rámci prevencie kriminality sa policajti budú musieť viac zameriavať na oblasti, v ktorých trestné činy pribúdajú. Ide o znásilnenia, vraždy či porušenia zákonov v prípade daní a poistného.

66 215 - to je presný počet trestných činov, ku ktorým došlo vlani na Slovensku. Podľa bilancie rezortu vnútra ich počet oproti roku 2016 klesol.
Petar Lazarov, hovorca ministerstva vnútra vraví: "Minulý rok vzrástla objasnenosť trestných činov a to až na vyše 58 percent."

Nuž zdá sa, že naša polícia je ako víno: čím staršia, tým lepšia. Podľa zverejnených štatistík totiž trestné činy za posledné roky oficiálne klesajú, objasnenosť stúpa. 

Bývalý elitný vyšetrovateľ a právnik Peter Vačok dodáva: "Štatistika kriminality nám dáva akýsi obraz spoločnosti, ale treba povedať, že tie čísla nie sú úplne presné. Pretože máme aj latentné formy kriminality - to znamená kriminalita, ktorá nevyjde na povrch."

Najväčšia kriminalita bola vlani v žilinskom a trnavskom kraji. Zle na tom boli aj mestá ako Košice, Nitra či druhý bratislavský okres, najmä mestská časť Ružinov. Naopak najmenej trestných činov bolo zaznamenaných na severovýchode Slovenska, konkrétne mestá Svidník, a okolie Starej Ľubovne. Petar Lazarov dodáva: "Obeťami boli viac muži ako ženy, i keď len s minimálnym rozdielom. No čo sa týka páchateľov trestnej činnosti, tými boli najmä muži. A to viac ako 83 percent."

Medziročne klesla aj násilná trestná činnosť. V rámci nej však došlo k nárastu vrážd. Oproti roku 2016 sa vlani ich počet zvýšil zo 60 prípadov na 80. Taktiež sa zvýšil aj počet znásilnení. Túto hrozivú skúsenosť zažilo 96 žien. Majetková ako aj ekonomická trestná činnosť sa síce celkovo znížila, no v rámci nej vzrástol počet vlámaní do bytov ako aj prípady, v ktorých sa páchatelia rozhodli obrať štát na daniach či poistnom.

Pozrime sa však na viac ako 58 percentnú objasnenosť trestných činov bližšie. Vraždy sa policajtom darí objasniť tak pol na pol, lúpežné prepadnutia objektov podobne. Pri prepadnutých osobách je objasnenosť lepšia - 70 percent. Páchateľov znásilnení sa podarí vypátrať v 65-tich percentách.

Horšie je na tom detská pornografia či obchodovanie s ľuďmi - objasnenosť je len niečo cez 30 percent. Takmer 80 percentná je pri drogovej trestnej činnosti. Čo sa týka ohrozenia pod vplyvom návykových látok, kam spadajú najmä vodiči pod vplyvom alkoholu, v takýchto prípadoch je páchateľ takmer na 100 percent jasný. Peter Vačok hovorí: "To, že niekto jazdí pod vplyvom alkoholu a odmietne fúkať ešte neznamená, že je úmyselný zločinec. Iné je, keď spôsobí nehodu."

Úroveň pomoci obetiam trestných činov u nás pokrivkáva:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy