Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Letná uniforma pre hasičov je stále v nedohľadne. Aj im hrozí prehriatie
Zdielať na

Letná uniforma pre hasičov je stále v nedohľadne. Aj im hrozí prehriatie

BRATISLAVA / Hasiči musia zasahovať aj v týchto vysokých teplotách, oblečení do ťažkých zásahových oblekov. Sľubovaná letná verzia je stále v nedohľadne.

"Stane sa, že aj hasič skolabuje a je to hlavne z toho, že ten organizmus sa prehreje v zásahovom odeve," vraví riaditeľ školy Branislav Štefanický. Veliteľ zásahu im v takých horúčavách nariadiť dať si dole bundu a zasahovať len v tričku, no hasič potom nie je vôbec chránený.

​Podľa vyjadrenia hovorkyne hasičského prezídia z marca mohli hasiči už toto leto zasahovať v nových ľahkých uniformách. Podľa kúpnej zmluvy mali mať do 29.júna na sklade 4000 kusov. Zatiaľ však na útvar ani jeden z kúpených oblekov nedorazil.

Leto sa už chýli ku koncu a hasiči sa aj naďalej potia v 12 kilových ťažkých zásahových oblekoch, v ktorých im pri letnom výjazde hrozí kolaps z prehriatia organizmu.

"Bohužiaľ, dodávateľská spoločnosť nedodržala podmienky kontraktu a dodala len 1261 kusov preto pristúpime k sankciám v zmysle zmluvy," znie vyjadrenie ministerstva vnútra. Na otázky kedy sa aspoň už doručné letné obleky dostanú na útvary a či sa bude pokračovať v nákupe u toho istého alebo iného dodávateľa zatiaľ známe nie je. 

"Zmluvný vzťah s dodávateľom skončil koncom júna odvtedy sme od neho neprebrali iný ďalší materiál ani odevy," uviedol hovorca ministerstva vnútra, Petar Lazarov. 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž. Hasiči cvičili na ostrý zásah: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy