Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
V polovici augusta kvitnú jablone. Podľa odborníka ale plody neprinesú
Zdielať na

V polovici augusta kvitnú jablone. Podľa odborníka ale plody neprinesú

PORUBA POD VIHORLATOM / Nevídaný úkaz zbadal vo svojej záhrade Pavol z Poruby pod Vihorlatom. Desať jabloní, na ktorých sú už jablká, mu teraz v auguste rozkvitlo. Na kvitnúce stromy upozornili aj záhradkári z ďalších kútov Slovenska. Podľa odborníka je príroda výkyvmi počasia tak zmätená, že podobné extrémy môžeme očakávať čoraz častejšie.

"Od pondelka som videl ako pučí všetko a postupne zakvitli všetky jablone," povedal obyvateľ Poruby pod Vihorlatom Pavol. Hoci je august, niektorí pestovatelia ovocných stromov upozornili na to, že na jabloniach sú súčasne jablká aj kvety.

"Normálne to nie je, ale v poslednej dobe to už asi bude bežné, pretože sú také výkyvy počasia, že sa to stáva," uviedol záhradkár Michal Slivka. Jablone kvitnú v mesiacoch apríl a máj. Plody rodia od júla do októbra. Jar bola tento rok podľa odborníka extrémne teplá a v polovici júna prišlo ochladenie. "Prudké ochladenie v nej spustilo procesy ako keby mala zimu. Potom znovu príde veľké oteplenie, v rastline sa spustia fyziologické procesy a znovu začína kvitnúť, nie tak výrazne, je to menej kvetov, ale sú," dodal záhradkár Slivka. 

Pavlovi z Poruby pod Vihorlatom zakvitlo všetkých desať jabloní, ktoré pestuje. Hoci za tento zvláštny jav môže najmä počasie, kvitnutie stromov mohlo odštartovať ešte čosi. "Je horúco, tak sme ich začali polievať, tak preto asi," povedal. 

Hoci jablone znova zakvitli, nové plody sa z nich neurodia. "Teraz tie plody nedozrejú a tým pádom rastlina zbytočne vydáva energiu do plodov, ktoré nedozrejú, čiže má zmysel to otrhať," uviedol Slivka. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy