Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Poslanec NR SR Ján Kovarčík šoféruje mestský autobus
Zdielať na

Poslanec NR SR Ján Kovarčík šoféruje mestský autobus

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Poslanec Národnej rady SR Ján Kovarčík (ĽS-HZDS) sa stal šoférom mestskej hromadnej dopravy vo svojej rodnej Nitre.

Poslanec Národnej rady SR Ján Kovarčík (ĽS-HZDS) sa stal šoférom mestskej hromadnej dopravy vo svojej rodnej Nitre.

Jazdiť začal už pred Vianocami a zmluvu so SAD Nitra uzavrel aj na celý tento rok. Šoférovanie autobusu je jeho koníčkom a zarobené peniaze venuje Domovu sociálnych služieb Klasov.

"Tomuto domovu prispievam pravidelne, tento rok som sa rozhodol dať osobnejší vklad a spojiť príjemné s užitočným. Preto som sa rozhodol, že tie peniaze zarobím," povedal v rozhovore pre agentúru SITA. Prvú čiastku odovzdal domovu na Štedrý deň, časť z 15-tisíc korún zarobil šoférovaním, zvyšok doplatil.

Vodičský preukaz na autobus má Kovarčík už od roku 1973. Robil vtedy inštruktora v autoškole. "Pre mňa je šoférovanie relax. Keď som robil v nitrianskych športových kluboch, riadil som zájazdové autobusy, ktoré viezli športovcov," hovorí Kovarčík. Pred rokom 1989 si brigádne privyrábal aj ako šofér MHD.

SAD Nitra jeho ponuku privítala, posila im padla vhod. Kovarčík nedostal žiadne úľavy, musel absolvovať psychologické testy, zdravotné vyšetrenie aj zácvik pod dohľadom skúseného vodiča.

Podľa zmluvy môže odjazdiť 40 hodín mesačne. Cestujúci reagovali na poslanca riadiaceho autobus s prekvapením. "Ľudia ma spoznávali, niektorí si dokonca dávali podpísať cestovné lístky," povedal Kovarčík.

Jazdil na viacerých linkách a typoch autobusov. Najhoršie sú podľa neho staré "harmoniky." Nemilo ho prekvapil zlý stav vozoviek a neľudské podmienky v autobusoch. "Človek si zaplatí 16 korún a potom má cestovať v zime a smrade. Získané poznatky určite využijem aj ako mestský poslanec," skonštatoval Kovarčík.

Zdielať na

Najčítanejšie správy