Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zo zákona o ústavných sudcoch zostalo len torzo. Prezident aj právnici hovoria o premárnenej šanci
Zdielať na

Zo zákona o ústavných sudcoch zostalo len torzo. Prezident aj právnici hovoria o premárnenej šanci

BRATISLAVA/ KOŠICE / Mal to byť prelomový zákon, ktorý by Slovensku zabezpečil tých najlepších ústavných sudcov. Prezident aj právnici ale hovoria o premárnenej šanci. Už o pár mesiacov totiž na ústavnom súde neostane kameň na kameni a kritici sa obávajú, že súčasná koalícia si tam zabetónuje svojich ľudí na najbližších 12 rokov.

"V lepšom prípade to vyzerá na podpriemerný návrh, v tom horšom to vyzerá na návrh, ktorý môže kvalitu výberu kandidátov ešte zhoršiť," hodnotí prezident Andrej Kiska dlho pripravovaný a očakávaný zákon, ktorý mal za cieľ urobiť z ústavného súdu výkladnú skriňu slovenskej justície s tými najkvalitnejšími sudcami. Z veľkých plánov ale ostalo len torzo. Zatiaľ to totiž vyzerá tak, že hlavný rozdiel oproti súčasnosti bude v tom, že úspešný kandidát na sudcu neprejde, ak zaňho nezahlasuje väčšina všetkých poslancov. "Tých 76 je základ, na tom sa zhodla koalícia," uviedol Gábor Gál, minister spravodlivosti. "Bude to len o tom, že koaličná väčšina, koaličný valec, si zvolí svojich ústavných sudcov," dodal Ľubomír Galko, poslanec NR SR za SaS. 

Prezident o potrebe prísnejších pravidiel na výber sudcov hovorí dlhodobo. Sám mal problém vybrať si z ponúkaných kandidátov, pretože ich považoval za nekvalitných. To napokon viedlo k sporu s koalíciou ale aj k príprave nového zákona. "Ústavný súd je garantom pre spravodlivosť. Jeho rozhodnutia vplývajú na životy ľudí, ovplyvňujú rozhodnutia a možnosti politikov," povedal prezident. 

Skupina 38 právnikov, ktorá navrhovala výraznejšie zmeny ale upozorňuje, že napokon to môže byť ešte horšie. Minister spravodlivosti totiž neakceptoval takmer nič z ich požiadaviek. Vek kandidátov sa tak zrejme zvýši na 45 rokov, čo podľa kritikov odstaví mladú ponovembrovú generáciu. Neprešla ani priebežnú obmena sudcov. Odborníci ju navrhovali, aby aby nenastal stav, ako teraz - teda že jeden parlament vymení naraz až dve tretiny sudcov a to na dlhých 12 rokov. "V podstate si zo súdu môžu spraviť mocenské centrum," uviedol právnik Peter Kubina. "Pokladáme návrh v tomto štádiu za nevyužitú príležitosť a ak by to takto prešlo, môže to zhoršiť súčasný stav," varuje Peter Wilfling, VIA IURIS. "Je to úplne vykuchané, ten posun k lepšiemu je tam minimálny, mohlo sa urobiť ďaleko viacej," pridáva sa Ľubomír Galko. "Aj keď nie až taký obrovský krok, ako si to niekto predstavoval, aj taký krôčik bude vždy lepší stav, ako je súčasný," dodal Gábor Gál.

Zákon, ktorým by sa mal sprísniť a zlepšiť výber kandidátov na ústavných sudcov by sa do parlamentu mohol dostať v septembri, najneskôr v októbri. Avšak je potrebné, aby zaň zahlasovala aj opozícia. V opačnom prípade sa ústavní sudcovia budú vyberať po starom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy