Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ministerka kultúry odvolala riaditeľa SND Mariána Chudovského
Zdielať na

Ministerka kultúry odvolala riaditeľa SND Mariána Chudovského

BRATISLAVA / Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Marián Chudovský končí vo funkcii. Z postu šéfa našej prvej divadelnej scény ho na dnešnom stretnutí odvolala ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Ako hlavné dôvody ministerka uviedla, sú dlhodobá a prehlbujúca sa finančná strata, neefektívne nakladanie s verejnými finančnými zdrojmi a neriešenie problémov vlastných zamestnancov.

Dnešné stretnutie Laššákovej a Chudovského sa uskutočnilo v reakcii na medializované informácie o finančných problémoch SND a možnom ohrození nadchádzajúcej 99. sezóny divadla, ktorá sa začne v septembri. "Predstavy pána Chudovského a hlavne jeho dlhodobá pasivita ako manažéra racionálne riešiť finančnú situáciu SND ma presvedčili, že na tomto poste musí nastať zmena. Preto som ho dnešným dňom odvolala z funkcie generálneho riaditeľa SND," uviedla ministerka Ľubica Laššáková. 

Ako dodala ministerka, jej záujmom je, aby SND v septembri riadne začalo nadchádzajúcu sezónu, ktorá je už 99. v poradí. Dočasným vedením divadla ministerka poverila ekonomického riaditeľa SND Vladimíra Antalu. "Zámerom tejto dočasnej personálnej kontinuity z vnútra divadla je nijakým spôsobom neohroziť činnosť SND. Zároveň však dočasne poverené vedenie bude úzko spolupracovať s názvom „expertná rada“, kde budú zástupcovia ministerstva kultúry, ale aj zamestnancov SND, aby sme spolu dosiahli zlepšenie a stabilizáciu finančnej situácie v SND,“ dodala ministerka.

Opakovaná finančná strata

​Ministerstvo kultúry ďalej upozorňuje, že už pred dvoma rokmi, keď SND skončilo rok 2015 s finančnou stratou 657-tisíc eur, upozorňoval vtedajší minister kultúry Marek Maďarič vedenie SND, aby začalo situáciu vážne riešiť a neprekračovať stanovený rozpočet. Hoci hospodársky výsledok SND za rok 2016 bol mierny zisk - cca 20-tisíc eur, ale aj to iba preto, že počas predsedníctva SR v Rade Európskej únie boli prenájmy na podujatia konané v SND financované zo štátneho rozpočtu.

"Za rok 2017 divadlo opäť vykázalo stratu vo výške 692-tisíc eur a za prvých šesť mesiacov roka 2018 priznalo SND záporný hospodársky výsledok až 1 037 000 eur s vlastnou prognózou, že tento rok opäť ukončia s niekoľkostotisícovou stratou," uvádza ministerstvo.

Chudovský: Čakal som to, ale nie dnes

Ako povedal Chudovský pre médiá, odvolanie očakával, ale nie dnes, na jeho vôbec prvom pracovnom stretnutí s ministerkou kultúry Laššákovou. Predpokladal, že s ministerkou budú najskôr hľadať riešenia a počkajú na výsledky audítorskej skupiny z ministerstva kultúry, ktorá je aktuálne v SND. Mal aj pripravené riešenie situácie. Dodal, že SND, slovenské divadelníctvo a kultúra vo všeobecnosti na Slovensku nie je dostatočne financovaná a ak má byť kvalitná, musí mať k dispozícii viac zdrojov.

Chudovský tvrdí, že za šesť rokov svojho pôsobenia na čele SND nepochybil a je hrdý na program, ktorý SND pod jeho vedením ponúklo. Minister kultúry SR Marek Maďarič vymenoval a uviedol do funkcie generálneho riaditeľa SND Mariána Chudovského 22. júna 2012. Chudovský do funkcie nastúpil od 1. júla 2012.

Miliónová strata

Ešte v pondelok TV JOJ informovala, že Slovenská národné divadlo má finančné problémy. Za prvý polrok tohto roka hospodári so stratou viac ako milión eur. Generálny riaditeľ Marián Chudovský nám v pondelok potvrdil, že na to už doplácajú zamestnanci, zatiaľ však nie umelci.

Ministerstvo kultúry vo svojom stanovisku v pondelok uviedlo, že zlú ekonomickú situáciu spôsobilo vedenie divadla svojimi chybnými rozhodnutiami.

Generálny riaditeľ SND pre TV JOJ potvrdil, že aktuálne už zamestnancom nevyplatili výkonnostné odmeny za mesiac jún. "Aj keď som na dovolenke nie je problém ju prerušiť a pracovať na tejto situácii. SND plní svoje úlohy za hraničných existenčných podmienok. Preto bolo nútené pristúpiť na opatrenia a nevyplatiť výkonnostné odmeny všetkým zamestnancom SND za mesiac jún," hovoril Chudovský v pondelok.

"Ministerka kultúry už skôr nariadila audit v SND. Je pripravená prijať aj rad opatrení, vrátane aj vyvodenia zodpovednosti voči tým, ktorí tento stav spôsobili. Očakáva, že generálny riaditeľ preruší dovolenku a začne situáciu riešiť," uviedlo ešte v pondelok Ministerstvo kultúry SR. Ministerka Ľubica Laššáková sa v stredu rozhodla vyvodiť zodpovednosť práve odvolaním generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla.

Ministerka na túto situáciu reagovala v pondelok aj na svojom profile na Facebooku.

Ministerka kultúry tvrdí, že je pripravená prijať „celý rad ozdravných opatrení a vyvodiť zodpovednosť voči tým, ktorí túto situáciu spôsobili“. Dodáva, že zamestnanci divadla si zaslúžia svoje peniaze, SND si zaslúži kompetentný prístup a Slovensko si zaslúži svoju významnú kultúrnu inštitúciu naplno pripravenú na nové umelecké výkony.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy