Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Postrach menom cestovateľská choroba. Viete ako s ňou bojovať?
Zdielať na

Postrach menom cestovateľská choroba. Viete ako s ňou bojovať?

BRATISLAVA / Cestovanie na dovolenku autom, autobusom lietadlom či iným dopravným prostriedkom sa stalo pre mnohých nepríjemným zážitkom. Nevoľnosť, bolesť žalúdka, točenie hlavy, zvracanie alebo kinetóza. Pozrite sa, ako bojovať proti cestovateľskej chorobe.

Cestovateľskú chorobu vyvolávajú nízkofrekvenčné vibrácie, teda kývanie telom. Nevoľnosť či iné príznaky môžu na nás doľahnúť nielen počas cestovania autom, autobusom, vlakom, lietadlom ale aj počas sedenia na obyčajnej hojdačke. 

Nevoľnosť a jej pôvodcovia

Kinetóza(choroba z pohybu) sa môže časom zhoršiť alebo zlepšiť. Záleží to na viacerých faktoroch, ako napríklad na veku, duševnom stave, strese. Niekedy kinetózu vyvolávajú aj situácie, ktoré sme už raz zažili. Nevoľnosť trápi najmä deti od 2- 12 rokov a ženy, ktoré sú tehotné alebo majú menštruáciu. 

Príznaky

Cestovateľská choroba môže mať rôzne prejavy. Prvý signálom je točenie v hlave a bolesť. Nasleduje nevoľnosť s nutkaním na zvracanie. S tým môže súvisieť nadmerné slinenie, bledosť, studený pot a časté tráviace problémy. Ospalosť taktiež nie je vylúčená. U mnohých je zrýchlený dych aj tep. Kinetóza sa podľa odborníkov z lekarnickekapky.cz prejavuje aj precitlivelosťou na zvuky a pachy. U malých detí prichádza k odmietaniu jedla, obleje ich studený pot a nasleduje zvracanie. 

Ako bojovať s nevoľnosťou

  • V dopravnom prostriedku seďte v smere jazdy a pozerajte sa dopredu,
  • Pri cestovaní si sadnite do častí vozidla, kde sa to najmenej kolíše (MHD, autobus),
  • Počas jazdy sledujte horizont alebo vzdialený nepohyblivý predmet, poprípade majte oči zavreté,
  • Minimalizujte pohyby hlavy
  • Necestujte hladný ani prejedený
  • Počas jazdy si nepozerajte videá, nečítajte knihu ani sa nepozerajte dlho do telefónu
  • Nepite alkohol a nefajčite pred ani počas jazdy
  • U detí sa snažte odvrátiť ich pozornosť, nepýtajte sa ich otázky typu "Bolí ťa bruško?"

Zaručená pomoc

Ak nepomôžu vyššie uvedené rady, je dobré ak užijete lieky. Okrem liekov ale existujú aj dva neškodné "recepty", a to zázvor a žuvačka. Doplnky stravy s obsahom zázvora pomáhajú stlmiť nevoľnosť. Dobrým spôsobom je aj žuvanie obyčajnej žuvačky alebo žuvačky, ktorá má ale v sebe podobné látky ako lieky.  

Pozrite si archívnu reportáž o chybách, ktorých sa dopúšťame počas dovolenky: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy