Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Rozšírenie osýpok do Trebišova neberú hygienici na ľahkú váhu. Začali okamžite očkovať
Zdielať na

Rozšírenie osýpok do Trebišova neberú hygienici na ľahkú váhu. Začali okamžite očkovať

TREBIŠOV / Hrozba zavlečenia epidémie osýpok aj do časti Trebišova spôsobila medzi hygienikmi poplach. Ešte v piatok sa tu totiž vyskytol podozrivý prípad nákazy, preto museli ihneď reagovať. Vydali rozhodnutie o povinnom zaočkovaní detí vo veku od šiestich mesiacov do 10 rokov. Termín realizácie - ihneď, bez omeškania.

Nikto neberie opatrenia na ľahkú váhu. Už počas víkendu zvolávali ľudí, aby sa dostavili k lekárom. Pracovníci, ktorí pôsobia v osade, dostali presné zoznamy osôb, ktoré sa nachádzajú v rizikovej vekovej kategórii. Osobne ich navštívili a poučili ich o nariadení okamžite navštíviť so svojimi deťmi ambulanciu lekára. Prebiehala podrobná kontrola histórie očkovania. "Brali sme kartičky, dávali sme doktorke a ona všetko kontrolovala, ako má byť. Kto mal ísť na očkovanie, tak som dnu kartičku nechal a zvyšok som poslal preč, že už boli očkovaní," povedal Ladislav Maľar z rómskej poriadkovej služby v Trebišove. 

Najpočetnejšou skupinou zaočkovaných detí bola veková kategória od šiestich do 15 mesiacov. Ide totiž o obdobie, v ktorom sa novorodenci za bežných podmienok ešte neočkujú. Hygienici sa rozhodli znížiť hranicu pre očkovanie z dôvodu častej nákazlivosti osôb na osýpky v tomto veku, ako aj vážnych komplikácií súvisiacich s infekciou.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy