Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Prvé umelé mäso mieri do reštaurácií. Vyrobené je v laboratóriu
Zdielať na

Prvé umelé mäso mieri do reštaurácií. Vyrobené je v laboratóriu

AMSTERDAM/BRATISLAVA / Keď v roku 2013 istá holandská firma predstavila prvé mäso vyrobené v laboratórnych podmienkach, vzbudila obrovský záujem aj rozporuplné názory. Odborníci však predpovedali, že sa k spotrebiteľom dostane až o niekoľko desaťročí. Podľa aktuálnych informácií to však bude oveľa skôr.

Prvým mäsom vypestovaným v laboratóriu, ktoré by sa už v roku 2021 malo predávať do reštaurácií, by mala byť hovädzina na hamburgery. Tak to v týchto dňoch avizuje holandská spoločnosť, ktorá ako prvá na svete predstavila umelé mäso. Firme sa totiž podarilo získať nielen významných podporovateľov ale aj investorov. 

"Ochrancovia prírody sú medzi prvými, ktorí vítajú nové mäso. To si musíme povedať otvorene. Ale očakávame, že sa k nemu ešte vyjadria zdravotníci a výživoví odborníci," tvrdí europoslankyňa Monika Smolková.

Pojem umelá potravina 

Zatiaľ totiž existuje veľmi málo informácií o tom, čo mäso z laboratória obsahuje a aká je jeho výživová hodnota. "Súčasná legislatíva, ani národná, ani európska, pojem umelé mäso alebo umelá potravina nepozná. Zatiaľ ani na odborných stretnutiach toto nebolo prezentované, ani na európskej úrovni," informuje riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš. 

Téma dňa 

Medzi europoslancami sa o umelom mäse už diskutovalo, aj keď zatiaľ len okrajovo. "Poľnohospodárska produkcia nevie zabezpečiť dostatok mäsa na svetovom trhu, potom hovädzí dobytok je najväčším zdrojom bioplynov a otepľovania, tak berúc do úvahy tieto okolnosti a plus ešte ďalšie a ďalšie, je to reálne a bude to téma dňa možno po nových voľbách," priznáva Smolková. 

Prvé testovanie

Podobný produkt približne pred dvomi rokmi vyrobili aj biochemici v kalifornskom Silicon Valley a nechali ho otestovať v jednej z reštaurácií. Tak zákazníkom ako aj kuchárom. "Premýšľali sme nad riešením, ktoré bude pre budúcnosť najlepšie a reštaurácie ho budú vedieť aplikovať. A tou chuťou som úplne nadšená," uviedla šéfkuchárka Traci des Jardens. 

Ak sa umelé, alebo ako jeho výrobcovia hovoria, čisté mäso dostane na trh, klasickí producenti mäsa tak dostanú konkurenta. Tak napríklad startupová spoločnosť zo San Franciska tvrdí, že do piatich rokov bude na americkom trhu uvedené aj jej bravčové vyrobené v laboratóriu. "Keď poviem Slovensko - máme prázdne maštale, zarastené lúky a my budeme hovoriť o umelom mäse! Nejde to do dohromady, ale všetko je možné," dodal Bíreš. 

Slovensko zatiaľ úspešne odoláva nákaze afrického moru, ktorá napáda ošípané. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy