Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Práca v zahraničí sa môže zmeniť na nočnú moru. Ministerstvo spustilo osvetovú kampaň
Zdielať na

Práca v zahraničí sa môže zmeniť na nočnú moru. Ministerstvo spustilo osvetovú kampaň

BRATISLAVA / Mnoho našincov hľadá pracovné uplatnenie v zahraničí. Sú ale zraniteľnejší ako doma, čo obchodníci s ľuďmi dobre vedia a zneužívajú to. Na čo si treba za hranicami dávať veľký pozor.

Aby sa vysnívaná letná dovolenka alebo pracovný pobyt v zahraničí nezmenili na nočnú moru, Ministerstvo vnútra so Zväzom autobusových dopravcom pripravilo preventívnu akciu "Nie som na predaj"

Letáčiky s dobrými radami, by ste najbližšie dni mali nájsť na viacerých miestach Slovenska a vo vybraných pravidelných linkách autobusov do zahraničia, napríklad na letisko Schwechat a do Viedne. V letákoch sú v jednoduchom a zrozumiteľnom jazyku základné informácie o obchodovaní s ľuďmi, možnosťami pomoci pre obete, spolu s kontaktmi na slovenské veľvyslanectvá, ako aj na Národnú linku pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi. "Ako autobusový prepravcovia sa často stretávame s požiadavkami polície, aby sme dali informácie, či s nami cestovali ľudia, ktorí sú napríklad podozriví z tejto trestnej činnosti alebo ktorí môžu byť aj obeťami tejto trestnej činnosti. Takže stretávame sa s ňou aj v praxi, preto veľmi podporujeme túto kampaň a hneď sme boli pripravení ísť do nej, pretože si myslíme lebo najdôležitejšia je prevencia," uviedla hovorkyňa Zväzu autobusovej dopravy Eva Vozárová. 

Rady v letákoch sú využiteľné aj počas aktuálnej dovolenkovej sezóny v zahraničí. Ich dodržiavaním je možné predísť zbytočným problémom a nekomfortným situáciám. "Pred vycestovaním si každý záujemca o prácu musí overiť agentúru, do ktorej ide a ktorá ho vysiela do zahraničia, pretože každá dobrá agentúra musí mať referencie od klientov, ktorí s ňou vycestovali. Takisto musí ponúknuť aj kontakt na toho, ktorý ho bude v tom zahraničí zamestnávať. Samozrejme, je veľmi dôležité nezabúdať na to, aby mal pri sebe doklady a nikomu ich neodovzdával," povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová. 

Niektorí zamestnávatelia sa zvyknú obetiam obchodovania s ľuďmi vyhrážať, že pokiaľ odídu alebo nebudú pracovať podľa ich pokynov, predajú ich polícii s tvrdením, že u nich kradli a skončia potom vo väzení. Nenechajte sa zastrašiť a pri prvej možnej príležitosti kontaktujte políciu. Aj v prípade, že dostávate oveľa nižší plat, ako vám sľúbili. "Samozrejme, ak by mal nejaké problémy, môže kontaktovať linku pomoci. Netreba zabúdať ani na to, že zmluvu, ktorú podpisuje daný človek, musí podpisovať v jazyku, ktorému naozaj rozumie. To znamená, keď rozumie v slovenskom iba, tak by ju mal podpisovať len v jazyku slovenskom," dodala Kirinovičová. 

Nechceme maľovať čerta na stenu, ale niekedy sa i napriek dokonalej príprave ocitnete v núdzi. Preto v prípade potreby ihneď kontaktujte políciu na linke 112 alebo spomínanú linku pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi 0800 800 818. "Ak by táto kampaň mala pomôcť aspoň jednému človeku, tak naozaj splní svoj účel," povedala Vozárová. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy