Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Donald Trump sa vyhráža Iránu
Zdielať na

Donald Trump sa vyhráža Iránu

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americký prezident sa opäť vyhráža - tentokrát nasmeroval ostré slová na iránskeho prezidenta Rúháního. Správu na sociálnej sieti Twitter písal veľkými písmenami a spomína "následky, aké ešte v dejinách málokto zažil."

Tweet prišiel potom, ako iránsky prezident Hassan Rúhání podľa štátnych médií varoval Američanov so slovami: "musia pochopiť, že vojna s Iránom je matkou všetkých vojen a mier s Iránom je matkou všetkých mierov." Rúhání odkázal Trumpovi, aby "sa nehral s chvostom leva, lebo to bude ľutovať celú večnosť."

Donald Trump zareagoval týmito slovami:

Iránskemu prezidentovi Rúhánímu:

NIKDY, NIKDY VIAC SA UŽ NEVYHRÁŽAJ SPOJENÝM ŠTÁTOM, INAK BUDEŠ ZNÁŠAŤ NÁSLEDKY, AKÉ V PRIEBEHU DEJÍN PREDTÝM UTRPEL MÁLOKTO. UŽ NIE SME KRAJINA, KTORÁ BY STRPELA TVOJE DEMENTNÉ SLOVÁ NENÁVISTI A SMRTI. DÁVAJ SI POZOR!"

Trumpov tweet bol podľa portálu CNN zverejnený krátko potom, ako minister vnútra Mike Pompeo vystúpil s tvrdým príhovorom na adresu Iránu, v ktorom obvinil vládnucich moslimských duchovných z toho, že sa obohacujú zo štátnych zdrojov a podporujú terorizmus na úkor bežných Iránčanov.

"Pre režim sú blahobyt, bezpečnosť a sloboda Iránčanov prijateľnou obetou pochodu za naplnenie Revolúcie," povedal v nedeľu večer Pompeo v Národnej knižnioci Ronalda Reagana v Simi Valley v Kalifornii. "Úroveň korupcie a bohatstva vodcov režimu ukazuje, že Irán je riadený niečím, čo pripomína skôr mafiu ako vládu."

Trump nastúpil do funkcie s prísľubom tvrdého prístupu voči Iránu, vrátane zrušenia jadrovej dohody z roku 2015, ktorú vyrokoval Barack Obama - čo  v máji aj urobil. Dohoda mala za cieľ znížiť kapacitu Iránu obohacovať urán na vývoj jadrových zbraní - popri prísnej kontrole - výmenou za úľavy spod sankcií. Trump kritizoval mnohé časti dohody, vrátane toho, že podľa neho nedostatočne obmedzuje Irán v jeho údajnej podpore extrémistických skupín na Blízkom východe.

Všetky ostatné krajiny, ktoré dohodu podpísali, pri nej zotrvali. Washington sa chystá opäť sprísniť sankcie voči Iránu. Mike Pompeo povedal: "Práve teraz sa Spojené štáty pomocou diplomatického a finančného tlaku snažia odrezať zdroje, ktoré režim používa na obohacovanie a na podporu smrti a deštrukcie. Žiadame každú krajinu, ktorá má už po krk deštruktívneho správania islamskej republiky aby sa pridala k našej nátlakovej kampani."

Prezident Trump už má za sebou výmenu vyhrážok až urážok aj so Severnou Kóreou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy