Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prístrojov na magnetickú rezonanciu máme viac ako naši susedia. Úroveň zdravotníctva to ale nezvyšuje
Zdielať na

Prístrojov na magnetickú rezonanciu máme viac ako naši susedia. Úroveň zdravotníctva to ale nezvyšuje

BRATISLAVA / Ak vás lekár pošle na magnetickú rezonanciu, asi viacerým napadne, že to bude dlhé čakanie. Magnetické rezonancie pritom neustále pribúdajú. Naposledy tento týždeň v nemocnici v Čadci. Štatistiky ukazujú, že máme viac MR prístrojov ako väčšina našich susedov. Napriek tomu sme stále ani zďaleka nedobehli Rakúsko či Nemecko.

Podľa medzinárodnej Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj je MR vyšetrenie za posledné roky u nás dostupnejšie a sme na tom lepšie, ako väčšina našich susedov. Kým na Slovensku nám vychádza deväť MR prístrojov na milión obyvateľov, v susednom Maďarsku ich majú štyri, priemer OECD je 12.

"Vyšetrenia magnetickej rezonancie sú akoby niečo nad CT. Keď sa na CT niečo zistí, tak sa dopĺňa magnetická rezonancia. Je veľmi priekazné na veľmi veľa ochorení," povedal primár rádiologickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Bratislave Anton Šoka. Samotné vyšetrenie trvá približne od 15 do 45 minút, počas celej doby sa nesmiete skoro vôbec pohnúť. 

V súčasnosti vyšetria na bratislavských Kramároch približne dvojnásobné množstvo pacientov. Kým v minulosti to bolo do desať pacientov denne, v súčastnosti je to do 18 pacientov. 

Aj keď sme väčšinu našich susedov v množstve MR prístrojov predbehli, stále sme ani zďaleka nedohnali Rakúsko, Fínsko, Grécko či Nemecko. Podľa Ministerstva zdravotníctva máme na Slovensku momentálne 49 prístrojov magnetickej rezonancie a ďalšie by vraj mali pribúdať. "Ministerstvo zdravotníctva pracuje na obnovení zdravotníckej techniky, čo sa týka aj magnetických rezonancií. V prípravnej fáze sú RTG prístroje, vyhlasujeme súťaž aj na infúznu techniku, ventilátory a čakajú nás prvé aukcie MR prístrojov," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Množstvo vyšetrených pacientov ale nezávisí len od množstva prístrojov. Chýba nám aj niečo iné. "Nemáme lekárov. Takže keby máme viac lekárov,určite by sa zvýšili aj počty vyšetrení," dodal Šoka. 

Podľa analytika by však nárast vyšetrení odčerpal ešte viac financií zo štátneho rozpočtu. "Máme o polovicu viac vyšetrení ako CT, tak aj MR ako Česká republika. To sa možno zdá na prvý pohľad ako dobrý fakt, ale v kombinácii s vysokými cenami týchto vyšetrení to, žiaľ, odčerpáva príliš veľa zdrojov z nášho rozpočtu. V konečnom dôsledku nám tak peniaze chýbajú u všeobecných lekárov a v nemocniciach, kde ich potrebujeme omnoho urgentnejšie," povedal analytik Marcel Klimek. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy