Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ochranári chcú absolútny zákaz odstrelu vlkov. Sú pre nás veľmi užitoční, tvrdia
Zdielať na

Ochranári chcú absolútny zákaz odstrelu vlkov. Sú pre nás veľmi užitoční, tvrdia

OSADNÉ / Nulová kvóta na odstrel vlkov. Toto navrhujú ochranári. Európu totiž straší africký mor ošípaných a počet nakazených diviakov by podľa ochranárov mohli znížiť práve vlky. Zatiaľ čo poľovníci chorého jedinca od zdravého odlíšiť nevedia, vlk má na to podľa ochranárov prirodzené snímače. Konečné slovo bude mať Ministerstvo pôdohospodárstva.

Na Slovensku sa doteraz africký mor (AMO) ošípaných nevyskytol nikdy. Za posledné mesiace ho však zaznamenali na Ukrajine, v Poľsku, v Čechách, v Maďarsku a tiež v pobaltských štátoch. Podľa Ministerstva pôdohospodárstva treba u nás stavy diviačej zveri znížiť o 50 tisíc kusov.

"Strieľame potom aj zdravých diviakov. Problém je v tom zlikvidovať chorých diviakov. A vlk má senzory na to, aby videl, že zviera je choré," vysvetľuje Juraj Lukáč, predseda LOZ VLK.

Nulovú kvótu odporúča aj štátna ochrana prírody. "Máme za to, že populácia vlka u nás na Slovensku je v dobrom stave a aj preto sme krajinou, kde africký mor zatiaľ nebol potvrdený,"  tvrdí generálny riaditeľ štátnej ochrany prírody, Martin Lakanda. 

Ministerstvo nesúhlasí 

Iný názor má však ministerstvo pôdohospodárstva. "Je to zavádzajúce tvrdenie. AMO je vysoko infekčné vírusové ochorenia a stačilo by, aby vlky nechali kadáver a spôsobilo by to nakazenie celej diviačej populácie v oblasti a jej ďalšie šírenie," uvádza hovorca minsiterstva pôdohospodárstva Vladimír Machalík. 

Ministerstvo pôdohospodárstva totiž upozorňuje, že infekčnosť AMO je v surovom bravčovom mäse až 15 týždňov. Práve preto sa každý ulovený diviak na AMO musí vyšetrovať laboratórne.

Dôkazy hovoria jasne

Poľovnícka komora považuje návrh zoskupenia Vlk za kontraproduktívny. "Vlk je jeden z prenášačov afrického moru ošípaných. Na svojej srsti prenáša africký mor. A to nielen vlk, ale všetci predátori," myslí si riaditeľ Slovenskej poľovníckej komory,  Imrich Šuba. "Ťažko si predstaviť, koľko vlkov by muselo na Slovensku žiť, aby dokázalo regulovať takéto počty zveri," dodáva Machalík. 

Veterinár je za vlkov 

Podľa veterinárov preventívna vakcinácia či už domácich ošípaných alebo diviakov možná nie je. "Tam kde sa vyskytuje vlk v dostatočnom množstve, neexistoval klasický mor. Kde sa vyskytujú vlci, nevidíte takmer žiadne bodky," tvrdí svoje Juraj Lukáč. 

Konečné rozhodnutie je na Ministerstve pôdohospodárstva.

Pozrite si archívnu reportáž o stretnutí s vlkmi. Chovali sa veľmi nezvyčajne: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy