Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Lekári majú strach o starostlivosť pacientov. Zdravotnícki asistenti nemôžu byť ako zdravotné sestry, tvrdia
Zdielať na

Lekári majú strach o starostlivosť pacientov. Zdravotnícki asistenti nemôžu byť ako zdravotné sestry, tvrdia

BRATISLAVA / Zdravotnícki asistenti, ktorí od septembra získajú viac kompetencií a zároveň aj nový názov "praktická sestra" vytvorili dva tábory. Kým asociácie nemocníc a súkromných lekárov hovoria o pozitívnej zmene, ktorá do ambulancií prinesie viac personálu, sestry tvrdia, že nedostatočné vzdelanie zdravotníckych asistentov môže pacienta ohroziť.

Zdravotná sestra Zuzana pracuje v ordinácii praktického lekára a s tým, že by jej prácu mohol od septembra vykonávať aj zdravotnícky asistent nesúhlasí. "Zdravotnícky asistent nie je pripravený v určitých náročných situáciách poslúžiť pacientovi kompetentne, pretože nemá na to ani kompetencie ani vzdelanie. Zníži sa kvalita a dostupnosť poskytovanej zdravotnej starostlivosti," uviedla Zuzana Gavalierová.

"Sestra zabezpečuje komplexnú zdravotnú starostlivosť o pacienta. Zdravotnícky asistent pomáha sestre zabezpečiť všetky činnosti na to, aby bol pacient v nemocnici spokojný. Vzhľadom na to, že došlo ku zmene, tak zdravotnícky asistent sa z jedného dňa na druhý stal praktickou sestrou bez toho aby mal adekvátne vzdelanie," vyjadril sa riaditeľ kancelárie slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.

Na povolanie zdravotníckeho asistenta, po novom praktickej sestry, vám stačí stredoškolské vzdelanie ale zdravotná sestra musí mať vysokoškolské vzdelanie. Návrh naopak podporuje Asociácia nemocníc Slovenska ale aj Asociácia súkromných lekárov. "V decembri 2017 si Asociácia nemocníc Slovenska robila prieskum v 75 nemocniciach a až 85% našich sestier a námestníčiek pre ošetrovateľstvo túto zmenu podporili," povedal Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska. "Určite sa to nedotkne pacienta a pre prax ambulantného lekára je praktická sestra tou praktickou sestrou. Čiže my nepotrebujeme vysokoškolsky vzdelané sestry," vysvetlil Marián Soth, prezident Asociácie súkromných lekárov. 

Všetci praktickí lekári o tom až takí presvedčení nie sú. "Od sestry očakávam pripraveného pacienta, čo sa týka po strane vedomostnej aj hodnotenie tých akútnych stavov. V dnešnej dobe ešte si neviem predstaviť zdravotného asistenta v pozícii sestry," vyjadril sa praktický lekár Ahmadullah Fathi. "Praktická sestra, čiže bývalý zdravotnícky asistent bude plniť úlohu praktickej sestry tam, kde nie je špecializovaná zdravotná starostlivosť napríklad  na všeobecných ambulanciách. A sestra, ktorá je sestrou z hľadiska vzdelania bude vykonávať svoje činnosti ako doposiaľ," pokračoval Petko.

So zmenou odboru zdravotnícky asistent na praktickú sestru nesúhlasí ani Slovenská komora medicínsko - technických pracovníkov, ktorá o tom bude v pondelok rokovať na ministerstve zdravotníctva. "Kompetencie v odbore zdravotnícky asistent boli navýšene v roku 2017 a sú postačujúce.
Proti zmene odboru zdravotnícky asistent - praktická sestra jednoznačne vo svojom vyjadrení nesúhlasí ani Európska federácia sestier," poznamenal Patrik Moškurjak, viceprezident Slovenskej komory medicínsko - technických pracovníkov. Slovenská komora medicínsko - technických pracovníkov bude svoje námietky v najbližších dňoch smerovať aj na Európsky súd. 

Pozrite si archívnu reportáž o chýbajúcich lekároch a príležitosti študentov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy