Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Peniaze na vedu a výskum sú ohrozené. Kauzu eurofondov vyšetruje NAKA
Zdielať na

Peniaze na vedu a výskum sú ohrozené. Kauzu eurofondov vyšetruje NAKA

BRATISLAVA / Rok po prepuknutí eurofondového škandálu, ktorý pripravil o funkciu ministra školstva Petra Plavčana, Slovensku naďalej hrozí, že príde o desiatky miliónov eur. Ministerstvo totiž nemôže zrušiť už podpísané zmluvy na pofidérne projekty, ktoré s výskumom často nemali vôbec nič spoločné a spolieha sa, že podnikatelia od nich odstúpia sami. Nakoniec tak za ne zrejme zaplatíme z vlastných vreciek.

V obrovskom eurofondovom škandále na ministerstve školstva šlo o 2 výzvy. V každej sa malo prerozdeliť na vedu a výskum po 300 miliónov eur. Naše vedecké inštitúcie z nich odišli s dlhým nosom, kým rôzne malé firmy s fiktívnymi adresami dostali štedré granty. Jednu z týchto výziev krátko pred svojim pádom zrušil exminister Plavčan.

Druhú už takmer rok skúmajú a čakajú na to, čo povie Európska komisia. Faktom ale je, že tieto zmluvy s úspešnými uchádzačmi, nech by boli akékoľvek, sa jednostranne zo strany ministerstva zrušiť nedajú. A tak ministerka Lubyová víťazov s pofidérnymi projektmi vyzýva, aby odstúpili a granty si nárokovali v nových výzvach. Kritici však oponujú, že títo podnikatelia nemajú najmenší dôvod vzdať sa prisľúbených miliónov. 

"Je to v stave zazmluvnenosti, ale sú to virtuálne peniaze, čiže fyzicky nedošlo k transferom. Takže sú zablokovaní a nemôžu sa uchádzať s rovnakými projektami," vysvetlila ministerka školstva Martina Lubyová. "Je to veľmi nebezpečná situácia, lebo oni sa potom môžu súdiť. Na druhej strane, ak tie prostriedky budú vyplatené, tak v tejto chvíli je takmer isté, že budú na ťarchu rozpočtu Slovenska a Európska komisia ich nenechá preplatiť z európskych zdrojov," povedal exminister školstva Juraj Draxler.

"Z našich daní budú podporené projekty, ktoré boli vybraté netransparentne, ktoré boli vybraté pre politických kamarátov a znamená to, že prídeme o peniaze, ktoré mohli byť poskytnuté na platy učiteľov, opravu ciest, škôlky," poznamenal odborník na eurofondy Ján Rudolf(SaS).

Meškajú však aj nové výzvy v rámci dlhodobého strategického výskumu. Vlani z nich naše výskumné inštitúcie vyšachovali, tento rok sa obávajú, že nestihnú termíny."Nevidíme príčiny, prečo tie výzvy tak strašne meškajú. My sa dostávame do časového stresu, isté množstvo prostriedkov na vedu a inovácie musí byť vyčerpané do konca roka," okomentoval to predseda SAV Pavol Šajgalík. "Už čakáme len na audit, ktorý preveruje, či všetky postupy boli v poriadku a momentálne, ako to zvaliduje, okamžite sa môžu vyhlásiť," dodala Lubyová. 

"To, že to stále trvá a po roku nie sú schopní vyhlásiť ani výzvy, len dokazuje, akí sú nekompetentní a nevedia manažovať eurofondy. V rezorte školstva hrozí, že prepadnú desiatky miliónov," vyhodnotil situáciu na záver Rudolf. Prerozdeľovanie eurofondov na vedu a výskum od minulého vyšetruje aj NAKA, zatiaľ výsledky ale známe nie sú.

Pozrite si archívnu reportáž o eurofondoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy