Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Členské štáty EÚ príjmu migrantov z rybárskej lode. O pomoc ich požiadal taliansky premiér
Zdielať na

Členské štáty EÚ príjmu migrantov z rybárskej lode. O pomoc ich požiadal taliansky premiér

RÍM / Taliansky premiér Giuseppe Conte požiadal v sobotu všetky členské štáty Európskej únie o pomoc s migrantmi z rybárskej lode, ktorí sa stali bodom škriepky medzi Talianskom a Maltou. Rozhodovali sa medzi sebou, že kto ich príjme. Na výzvu Conteho tak reagovalo už Francúzsko, Malta i Nemecko.

Taliansky premiér Giuseppe Conte požiadal krajiny EÚ o pomoc s migrantmi. Ide o migrantov, ktorých v sobotu zachránili z rybárskej lode, a ktorí sa stali dôvodom škriepky medzi Talianskom a Maltou. Na výzvu ohľadom prijatia migrantov reagovalo už Francúzsko, Malta aj Nemecko. Každý štát prijme po 50 z celkovo 450 migrantov.

Migranti boli na palube veľkej rybárskej lode smerujúcej k talianskemu ostrovu Lampedusa, keď sa Taliansko a Malta začali sporiť o to, kto je zodpovedný za ich prijatie. Malta tvrdila, že svoju povinnosť splnila, keď skontrolovala, či loď nepotrebuje pomoc, čo vraj nepotrebovala. Taliansko však trvalo, že mala lodi sprístupniť svoje prístavy. V sobotu ráno migrantov z lode presunuli na záchranné plavidlo Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) a loď talianskej pohraničnej polície, ktoré sa večer doplavili k ostrovu Sicília. Čakali pri prístave Pozzallo, keďže taliansky minister vnútra nástojil na tom, že utečencov by mala prijať Malta alebo Líbya.

Francúzsko a Malta súhlasili s prijatím migrantov v noci. Conte na ich rozhodnutie zareagoval na sociálnej sieti Facebook, kde zverejnil aj kópiu listu, ktorý poslal popredným predstaviteľom Európskej komisie a žiadal v ňom o pomoc s prílevom migrantov do Talianska. "Je to dôležitý výsledok," komentoval situáciu taliansky premiér. Po rozhodnutí oboch krajín počas nedele oznámila prijatie migrantov aj nemecká vláda. "S ohľadom na prebiehajúce rozhovory o väčšej bilaterálnej spolupráci v oblasti azylu je Nemecko pripravené v tomto prípade prijať 50 ľudí," píše sa v jej stanovisku.

Český premiér Andrej Babiš oznámil, že Česká republika nevyhovie žiadosti Talianska a neprijme žiadneho zo 450 migrantov, ktorých minulý týždeň zachránila rybárska loď v Stredozemnom mori a ktorí momentálne čakajú na povolenie vstúpiť do Európy. Prijatie niektorých z nich je podľa jeho slov "cestou do pekla" a len by motivovalo pašerákov s ľuďmi. "Naša krajina žiadnych migrantov prijímať nebude," napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter politik s tým, že by sa plavidlám s migrantmi malo zabraňovať vo vylodení v Európe. "Musíme pomáhať migrantom v krajinách, odkiaľ pochádzajú, mimo hraníc Európy," uviedol v jednom zo svojich tweetov Babiš.

Pozrite si reportáž súvisiacu s témou migranti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy