Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rodičovský príspevok zatiaľ bez zmeny. Richter chce radikálne zvýšenie
Zdielať na

Rodičovský príspevok zatiaľ bez zmeny. Richter chce radikálne zvýšenie

BRATISLAVA / Hoci sa rodičovský príspevok vďaka zvýšeniu životného minima zvýši od januára na 220 eur a 70 centov, stále to nie je žiadna sláva. Už pred časom minister práce Richter avizoval, že má ambíciu túto sumu zvýšiť - zatiaľ ale zostalo len pri úmysle. Opozícia sa o to síce pokúšala, ale podporu v parlamente nenašli.

Napriek ambíciám ministra práce sme zatiaľ stále len na sume 220 eur, zdá sa, že v koalícii sa zatiaľ nedohodli. Na vyššiu sumu sme sa dostali, ale len vďaka tomu, že opätovne vzrastie životné minimum o necelé tri percentá. Tak sa rodičovský príspevok zvýšil zhruba o 6 eur. "Rodičovský príspevok je jeden z mojich prioritných očakávaní a treba vidieť, že sociálny balík nerieši všetky opatrenia," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.  

Nápadov na to, ako zvýšiť príjem matiek na rodičovskej dovolenke, je hneď niekoľko. Minimálne hnutie Borisa Kollára Sme rodina za toto volebné obdobie už trikrát predložilo v parlamente návrh zákona, ktorým chceli rodičovský príspevok zvýšiť na 280 eur. "Pokiaľ nebudeme podporovať matky s deťmi a rodiny, tak sa ako národ nikam nepohneme. Demografická krivka nám padá a pokiaľ nebudeme mať na pár 2,2 dieťaťa, tak vymierame," hovorí poslanec Boris Kollár.

"Ja by som bol rád, keby sa radikálnejšie zvýšil. Som pripravený ešte počas tohto volebného obdobia sa touto otázkou zaoberať a ponúknuť nejaký návrh riešenia," uviedol Richter. Ministrovi pri odvážnych plánoch na zvyšovanie rodičovského príspevku drží palce aj opozícia. "Treba nabrať odvahu a aspoň o 100 eur zvýšiť rodičovský príspevok. Aby bol aspoň vo výške čistej minimálnej mzdy, čiže niekde na úrovni 400 eur," tvrdí poslanec Jozef Mihál. 

"My navrhujeme, aby rodičovský príspevok bol výrazne vyšší, zároveň, aby bol naviazaný na predošlú mzdu. To znamená, matka, ktorá bola úspešná, tak aby mala aj slušný rodičovský príspevok. Aby mohla svoj životný štandard udržať," myslí si predseda SaS Richard Sulík. 

Dá sa predpokladať, že táto téma ešte príde na vládny stôl. Keďže sa blížime ku koncu volebného obdobia, to je čas, kedy sa plnia tie príjemnejšie a dobre znejúce sľuby. "Máme vlastný, vnútorný zoznam priorít, ktoré by sme ešte radi riešili, ktoré sú obsiahnuté v programovom vyhlásení vlády," povedal Richet. "Tak to vždy sa, bohužiaľ, politici tak správajú a nezodpovední politici o to viac, že nepopulárne veci robia na začiatku a populárne nakoniec," dodal poslanec Igor Matovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy