Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Michalovciach zasadal krízový štáb. Do konca júla rušia verejné podujatia
Zdielať na

V Michalovciach zasadal krízový štáb. Do konca júla rušia verejné podujatia

Archívna reportáž

MICHALOVCE / V Michalovciach už od piatku trvá mimoriadna situácia z dôvodu epidémie osýpok. V stredu od skorých ranných hodín zasadal na Okresnom úrade v Michalovciach krízový štáb za účasti hlavného hygienika Slovenska i hlavného lekára košického samosprávneho kraja.

"Približne po dva a pol hodinovom rokovaní prišiel krízový štáb so zásadnejšími rozhodnutiami. Na všetky opatrenia bude dohliadať aj polícia. Jej úlohou bude najmä monitorovať pohyb tých, ktorí majú zostať v karanténe. Prebiehať bude aj ďalšie doočkovanie v osadách, napríklad na ulici Mlynská, kde je ešte zhruba 300 ľudí, ktorých je potrebné zaočkovať," uviedol reportér TV JOJ Peter Sabo, ktorý monitoroval situáciu v Michalovciach. Do stredy bolo hlásených 170 prípadov osýpok.  

"V prípade, že nebudú postačovať kapacity na infekčnom oddelení michalovskej nemocnice, spolupracovať budú nemocnice v Košiciach a tiež v Prešove," dodal reportér. Zabezpečená a navýšená bude aj preprava pacientov do nemocnice a z nej. Zabezpečená bude tiež lekárska starostlivosť a zastupiteľnosť lekárov v Michalovciach v prípade dovolenky. Preočkovávať sa budú tiež zamestnanci štátnej a verejnej správy v Michalovciach. Do konca júla sa rušia v meste hromadné verejné podujatia. Krízový štáb situáciu naďalej monitoruje.

Osýpky sa na východe Slovenska začali šíriť v máji, keď si traja ľudia priviezli ochorenie z Británie. Ani jeden z nich nebol proti osýpkam očkovaný. Chorých začalo postupne pribúdať a situácia sa zhoršila minulý týždeň. Medzitým sa nakazilo tiež niekoľko zdravotníkov. Šírenie osýpok hygienici zdôvodnili aj tým, že obyvatelia komunity žijúci v zhoršených hygienických podmienkach nedodržiavajú protiepidemiologické opatrenia. 

Osýpky sú infekčná choroba, ktorá sa šíri kvapôčkami vzduchom, napríklad pri kašli. Ochorenie začína horúčkou, kašľom, nádchou, svetloplachosťou a začervenaním očných spojiviek.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy