Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
O treste pre lekárku, ktorá ordinovala na pohotovosti pod vplyvom alkoholu, sudca rozhodol
Zdielať na

O treste pre lekárku, ktorá ordinovala na pohotovosti pod vplyvom alkoholu, sudca rozhodol

KOŠICE / Pacientov na jednej z pohotovostných ambulancií v Košiciach ošetrovala opitá lekárka. Policajti ju podrobili dychovej skúške a zistili, že službukonajúca lekárka mala v dychu viac ako dve promile. Prípad bol realizovaný v super rýchlom konaní a 55- ročnú ženu v stredu obvinili. Sudca o treste pre lekárku s 30 ročnou praxou rozhodoval približne 20 minút.

Príslušník polície v stredu obvinil 55- ročnú lekárku, ktorá ordinovala v jednej  z pohotovostných ambulancií v Košiciach pod vplyvom alkoholu. Svojim správaním mohla ohroziť životy viacerých pacientov.  "Polícia prípad realizovala v takzvanom super rýchlom konaní, a spis s návrhom na podanie obžaloby predložila prokurátorovi. Za tento skutok hrozí obvinenej osobe trest odňatia slobody až na jeden rok," uviedla v správe hovorkyňa polície v Košiciach Jana Mésarová.

Po obvinení padlo rozhodnutie sudcu

"Samosudca Okresného súdu uznal Mudr. Beátu F trestným rozkazom vinnou tým, že spáchala prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, a uložil jej podmienečný trest v trvaní troch mesiacov, ktorý podmienečne odložil na skúšobnú dobu v trvaní 18 mesiacov," Anna Pančurová, hovorkyňa súdov v Košiciach. Zároveň jej uložil dohľad nad správaním počas celej skúšobnej doby, navyše jej zakázal požívať alkoholické nápoje a akékoľvek návykové látky. "Obvinená nepodala proti trestnému rozkazu odpor, rozhodnutie je tak právoplatné," pokračovala. 

"Podľa informácií od okolia je to dobrá doktorka, pacienti sú s ňou spokojní, Nemali sme žiadne indície pre takéto jej správanie sa alebo konanie," povedala konateľka pohotovosti Valéria Vasiľová. Keď opitú lekárku policajti zadržali, konateľka musela okamžite zabezpečiť náhradu. "Neviem ako v súkromí, ale na ambulanciu alkohol nepatrí, lekár nemôže byť pod vplyvom nejakých omamných látok," dodala Vasiľová.

Lekárku ordinujúcu pod vplyvom alkoholu si zrejme všimol jeden z pacientov,  ktorý to aj ohlásil na linku polície. "Policajná hliadka bola vyslaná na miesto preveriť podozrenie, to sa potvrdilo , pričom službukonajúca lekárka mala v dychu hodnotu 0, 49 mg na liter, čo v prepočte predstavuje cez 2 promile," uviedla policajná hovorkyňa Jana Mesárová. V policajnej cele strávila takmer dva dni. 

K prípadu sa vyjadril aj Košický samosprávny kraj, ktorý zverejňuje zoznam s rozpisom služieb jednotlivých lekárov,nie je však ich zriaďovateľom ani zamestnávateľom. "O tomto poľutovaniahodnom prípade sme sa dozvedeli od polície, ktorá nás kontaktovala. Úrad Košického samosprávneho kraja bol informovaný, že lekárka sa momentálne nachádza v cele policajného zaistenia. Orgány činné v trestnom konaní si od úradu vyžiadali potrebnú dokumentáciu, ktorá im bola bezodkladne poskytnutá," dodala hovorkyňa KSK Anna Činčarová.

Pozrite si archívnu reportáž o opitej doktorke a pacientovi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy