Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Študentov v školách čaká nový projekt. Komunikačná výchova prináša niekoľko benefitov
Zdielať na

Študentov v školách čaká nový projekt. Komunikačná výchova prináša niekoľko benefitov

BRATISLAVA / Falošné správy, hoaxy, propaganda. Aj toto sa na nás valí najmä z internetu a mnohí majú problémy rozoznať pravdu od klamstva, či fakty od konšpirácií. Veľmi dôležité pri odolávaní dezinformáciám je kvalitné vzdelanie, ktoré človeka naučí kritickému mysleniu. Poslanec Farkašovský aj preto prichádza s projektom komunikačnej výchovy.

Karol Farkašovský je bývalý novinár. Komunikačná výchova by podľa neho mala zahŕňať mediálnu výchovu, rétoriku, prezentačné zručnosti, etiku komunikácie a spoločenský protokol. Sám obišiel 30 škôl a zisťoval záujem. "Po rozhovoroch s cirka 2000 študentmi a pedagógmi po celom Slovensku, 99 percent z nich súhlasilo so zavedeným takéhoto predmetu," povedal Farkašovský.  

S viacerými odborníkmi zastrešenými Štátnym pedagogickým ústavom vytvorili pilotný projekt. Školy rôznych stupňov sa do neho môžu od stredy 27.júna prihlasovať na stránke ústavu. "Celý tento pilot bude prebiehať v školskom roku 2018/19," prezradil riaditeľ štátneho pedagogického ústavu Ľudovít Hajduk. Jedným z najvyspelejších regiónov sveta je Škandinávia, kde okrem iného ku vysokým životným štandardom vedú svojich ľudí aj takýmito spôsobmi ako sa orientovať v informáciách, ako byť úspešný, ako byť zdravo sebavedomý. No a možno by sa aj tam Slovensko v tomto projekte mohlo inšpirovať. 

Jedným z najväčších nebezpečenstiev pre jednotlivcov i štáty sú falošné správy, hoaxy, propaganda. Vzdelaný človek s kritickým myslením by mal ich záplave odolávať. "Tých zdrojov sú milióny a vieme dobre ako problémy sú s dôveryhodnosťou zdrojov,"  pokračoval poslanec SNS Farkašovksý.  

Dezinformácie sú už celosvetovým problémom a štáty sa im bránia rôznymi spôsobmi. Medzi aktívnejšie krajiny patrí napríklad Francúzsko.
"Rozhodol som sa, že zmeníme právny systém, aby sme chránili demokraciu pred falošnými správami," vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron.  Proti falošným správam chce aktívne bojovať aj EÚ ako celok. "Našou snahou je byť rovnako akčná ako pôvodcovia týchto dezinformácií, ktoré priamo pôsobia proti našim záujmom," poznamenal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok . 

Pozrite si reportáž čo si Slováci myslia o učiteľoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy