Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Poisťovňa konala. Adamko, ktorý trpí smrteľnou chorobou, konečne dostal liek
Zdielať na

Poisťovňa konala. Adamko, ktorý trpí smrteľnou chorobou, konečne dostal liek

BRATISLAVA / Je jediným dieťaťom so smrteľným ochorením, ktoré doteraz naši lekári u iného pacienta nediagnostikovali. A napriek existujúcej liečbe, malému pacientovi jeho poisťovňa liečbu odmietla financovať. TV JOJ stále sleduje prípad 9 -ročného Adamka, ktorý trpí Marqiho syndrómom. Aj vďaka tomu poisťovňa svoj postoj nakoniec prehodnotila a chlapčekovi nakoniec extrémne drahé infúzie preplatila a bude nimi liečený. Prvú dávku jedinečnej liečby má Adamko už za sebou.

Má len 9 rokov a za sebou už toľko zložitých operácií, že z nemocnice a lekárov už ani strach nemá. Aj preto malý Adam s mamou a dedkom prišiel ráno na bratislavské Kramáre. V to, čo Adamkova mama už prestávala veriť sa ale stalo. Ošetrujúca lekárka - špecialistka na ojedinelé ochorenia s poisťovňou bojovala celé mesiace. "Veľmi sa tešíme a sme šťastní, že budeme môcť dostať liek, že mu bude podaný. A to vďaka vám," povedala s radostnými slzami v očiach mama Adamka. 

Keď TV JOJ Adamkova mama oslovila pred časom s tým, že poisťovňa jej nevyliečiteľne chorému dieťaťu neschválila registrovanú a dostupnú liečebnú terapiu, bola zúfalá. Aj preto, že špecialisti Adamkovi unikátny liek naordinovali ako jediný účinný pre zastavenie rozvoja smrteľného ochorenia. Marqiho syndróm je názov ochorenia, ktorý nezvratne poškodzuje orgány aj celý organizmus pacienta. Na Adamkovi sú zmeny viditeľné a ak by lieky nedostával, pre takto chorého pacienta sú následky neliečenia fatálne.

Malé ampulky enzýmu, ktorý dieťaťu v bunkách chýba, nakoniec poisťovňa Dôvera uznala, že pre svojho poistenca má uhrádzať, a to sa stalo."Táto liečba bola schválená po dodaní všetkých potrebných informácii. Veríme, že liečba pacientovi prinesie úspech a bude mať pozitívny efekt na jeho zdravie," povedal hovorca poisťovne Dôvera Matej Stepiansky. "Je to príjemný pocit. V Národnom ústave detských chorôb robíme vždy všetko preto, aby každý pacient dostal takú liečbu, akú potrebuje," vyjadrila sa Dana Kamenická hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou.  

Liečbu môžu uhrádzať trvalo

Infúznu liečbu v hodnote takmer milión eur ročne, Adamkovi bude uhrádzať trvalo, ak mu lieky zaberú. Nemocnica mu ich bude podávať jedenkrát týždenne pol roka, ak zaberú a výsledky budú pozitívne, Adamko na infúzie bude chodiť už stále. "Po 6 mesiacoch by malo byť zrealizované akési posúdenie efektívnosti liečby," pokračoval hovorca poisťovne. 

Malý pacient si zatiaľ neuvedomuje, čo pre jeho budúci život lekári s mamou a dedkom nateraz dokázali, keď aj samotné poisťovňa túto liečebnú terapiu najskôr bez komplexného odôvodnenia zmietla zo stola. Teraz ho bavia počítače a hry, keďže s kamarátmi pre jeho ochorenie von chodiť nemôže. TV JOJ očakáva od kompetentných úradov prešetrenie postupu poisťovne, ktorá určenú liečebnú terapiu dieťaťu najskôr zamietla, a potom nakoniec uznala, že pre malého pacienta je predsa len životne dôležitá. "Myslíme si, že sme postupovali správne. Sme radi, že sa to podarilo vyriešiť a môže podstupovať liečbu," dodal Stepiansky.

Pozrite si reportáž súvisiacu s prípadom Adamka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy