Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
O návrhu zákona o interrupciách z dielne ĽSNS poslanci hlasovať nebudú
Zdielať na

O návrhu zákona o interrupciách z dielne ĽSNS poslanci hlasovať nebudú

BRATISLAVA / O návrhu novely zákona o umelom prerušení tehotenstva z dielne Ľudovej strany Naše Slovensko sa v parlamente hlasovať nebude, hoci bolo hlasovanie naplánované na 11:00. Poslanec Juraj Blanár (Smer-SD) podal procedurálny návrh, ktorým požiadal, aby NR SR ďalej v rokovaní o tomto bode nepokračovala. Poslanci jeho návrh podporili.

Poslanci NR SR ukončili rokovanie 31. schôdze diskusiou o návrhu novely zákona o umelom prerušení tehotenstva z dielne Ľudovej strany Naše Slovensko. "Návrh zákona je zneužívanie tejto veľmi citlivej témy," odôvodnil podanie procedurálneho návrhu Blanár. "Ani takáto vážna obštrukcia nás nemôže odradiť. Už dnes sme podali opätovne tento náš návrh," reagoval predseda strany ĽSNS Kotleba. 

 Aj strana Smer-SD už avizovala, že pripraví v tejto veci svoj koaličný návrh a už dnes hovoria o tom, že by to mal byť ústavný zákon. Ďalší návrh pripravuje aj poslanec Richard Vašečka. Stáť by v ňom malo, že žena bude môcť podstúpiť interrupciu iba v závažných prípadoch. 

Kotlebovci chceli zrušiť možnosť vykonávať interrupcie do 12 týždňov tehotenstva len na základe žiadosti ženy. Interrupcie by mali byť možné len v troch odôvodnených prípadoch. V prípade ohrozenia života ženy a ak žena dá na interrupciu súhlas, ak žena otehotnela v dôsledku trestného činu, napríklad po znásilnení, tehotenstvo nepresahuje 12 týždňov a interrupcii nebránia zdravotné problémy ženy a ak žena o to sama požiada. Tretím prípadom je výnimka, keď ide o genetický chybný vývoj plodu a tehotenstvo nepresahuje 24 týždňov.

Do parlamentu prišli aj ženy v oblečení, ktoré pripomínajú seriál Príbeh služobnice. Tie práve prišli protestovať proti zákonu. Vstup im umožnil Martin Poliačik.: 

noviny.sk

​Nesúhlas s interrupciami  a podporu navrhovaného zákona prišiel v utorok vyjadriť pred parlament aj kňaz Marián Kuffa. Oslovení ľudia, ktorí sa zúčastnili protestu nechceli komunikovať, bolo im odporúčané, aby s médiami nekomunikovali a mohol za nich hovoriť iba hovorca aliancie Za rodinu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy