Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Obyvatelia obce žijú ako na strelnici. Hlučné rany ich donútili zalarmovať aj políciu
Zdielať na

Obyvatelia obce žijú ako na strelnici. Hlučné rany ich donútili zalarmovať aj políciu

ZEMPLÍNSKE HÁMRE / Redakciu TV JOJ kontaktovali znepokojení obyvatelia obce Zemplínske Hámre v okrese Snina. Povedali, že počas ostrých strelieb vo vojenskom priestore dopadla v blízkostí ich chát neznáma munícia. Rezort obrany ale upokojuje, že nešlo o nič výnimočné a protitanková strela dopadla na územie vojenského priestoru.

"Bola to strašná rana, mala som pocit, ako keby to tu za domom," uviedla miestna obyvateľka. Jej slová potvrdili aj ďalší obyvatelia obce. "To sa zatriasol dom, zatriasla sa strecha. Ani som vonku nechcela vyjsť, tak som sa bála. S malo už nechodím vonku vôbec," povedal ďalšia obyvateľka. 

"V tomto prípade išlo o výcvik s protitankovými riadenými strelami vo Vojenskom výcvikovom priestore v Kamenici nad Cirochou," povedala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. 

​V blízkosti vojenského obvodu sa nachádzajú záhrady a chaty, kam chodievajú rodiny s deťmi. "My vylučujeme akékoľvek ohrozenie civilných obyvateľov, pretože všetka munícia dopadla v priestore vojenského výcvikového priestoru," dodal Capáková. 

Hoci sú na silné rany zo strelníc počas vojenských cvičení miestni obyvatelia zvyknutí, tento zvuk ich vystrašil natoľko, že zavolali na tiesňovú linku. "Policajnú hliadku na miesto oznámenia vyslal dôstojník operačného strediska v Prešove, aby preverila informáciu, že nad strelnicou a nad dedinou bola spozorovaná neznáma munícia," povedala policajná hovorkyňa v Prešove Jana Migaľová.

K situácii sa vyjadril aj bezpečnostný analytik Juraj Zábojník: "Je potrebné riešiť to, že ak gradácia bola silnejšia, ako býva obvykle a ju pocítili občania, to znamená, že bola v tesnej blízkosti." Podľa ministerstva obrany boli všetky bezpečnostné opatrenia dodržané.

Podobný prípad sa stal už aj pred dvoma rokmi, kedy dve protitankové strely dopadli v blízkosti rodinných domov. Ostré streľby sú súčasťou vojenských výcvikov, civilné obyvateľstvo ale ministerstvo obrany o nich informuje vždy vopred.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy