Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Budúcnosť policajných funkcionárov je nejasná. Gašpar zvažuje aj politiku
Zdielať na

Budúcnosť policajných funkcionárov je nejasná. Gašpar zvažuje aj politiku

BRATISLAVA / Po stredajšom vyhlásení ministerky vnútra je nové dlho očakávané vedenie policajného zboru známe. No stále nie je jasné, čo bude napríklad s Tiborom Gašparom, ktorý sa zjavne nechystá definitívne odísť z verejného života. Rovnako visia otázniky aj nad ďalšími policajnými vysokopostavenými predstaviteľmi.

Naďalej nie je úplne jasné, čo bude napríklad s bývalým riaditeľom protikorupčnej jednotky NAKA Róbertom Krajmerom. 

Kamery TV JOJ ho krátko po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zachytili na mieste tragédie. Podľa bývalých vyšetrovateľov a opozičných politikov tam Krajmer nemal čo robiť, pretože Ján Kuciak písal o podnikateľských aktivitách jeho manželky a prepojeniach s Norbertom Bodorom. Gašpar, ale tento policajný postup vždy obhajoval a nevidel na ňom nič protizákonné. "Mimochodom k pánovi Krajmerovi prebieha taká istá kontrola majetku ako k pánovi budúcemu prezidentovi (polície). Chcem povedať, že sa kontroluje cez zákon tak ako sa má, príslušným útvarom pod dozorom prokuratúry majetok jeho manželky, majetok jeho a potom spoločný majetok," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Budúci policajný prezident Milan Lučanský ešte nevie, aké bude ďalšie pôsobenie ex-šéfa protikorupčnej jednotky v policajnom zbore Roberta Krajmera, rovnako nevie ani to, čo bude s riaditeľom národnej kriminálnej agentúry Petrom Hraškom. "Viete bol som súčasťou personálnych zmien, ktoré boli robené rýchlo bezhlavo a neuvážene. Najprv sa budem musieť oboznámiť s ich prácou a výsledkami. Treba si počkať uvidíme ako to bude, potrebujem sa oboznámiť s robotou výsledkami a štýlom riadenia," uviedol nominovaný policajný prezident Milan Lučanský.

Odchádzajúci šéf policajného zboru Tibor Gašpar, o svojej budúcnosti prezradil trošku viac. Nevylúčil ani vstup do politiky. "Zvažujem všetky možnosti, možno aj takúto. Veľmi otvorene poviem, že som zvažoval a komunikujem s ľuďmi na regionálnej úrovni, či sa nejakým spôsobom nebudem realizovať v rámci Nitry," povedal Gašpar.

Na druhej strane by Gašpar chcel byť užitočný a pracovať vo svojej profesii. "Chcel by som prispieť skôr k tej bezpečnostnej otázke, a to poviem úplne konkrétne. My sme pripravovali dlhodobo aj zákon o riešení kriminality v sociálne vylúčených skupinách a ja si myslím, že táto otázka je takisto dôležitá," dodal Gašpar. 

Čo sa týka odchádzajúceho dlhoročného viceprezidenta Ľubomíra Ábela, ten o svojej budúcnosti hovoril jasne. Chce sa naplno venovať svojim vnúčatám.

​Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy