Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Osýpok v Michalovciach pribúda. Nakazených je už 13 ľudí
Zdielať na

Osýpok v Michalovciach pribúda. Nakazených je už 13 ľudí

Archívna reportáž

MICHALOVCE / V okrese Michalovce pokračuje epidemický výskyt osýpok. Za posledné dva dni pribudli ďalší dvaja pacienti hospitalizovaní na infekčnom oddelení. Za tri týždne monitorovania je to už 13 prípad osýpok v tomto okrese.

O epidemickom výskyte osýpok informoval hlavný hygienik Slovenska. "V okrese Michalovce (obec Drahňov) evidujeme v čase od 7. 5. 2018 do 30. 5. 2018 celkovo 13 prípadov osýpok, z ktorých tri prípady sú importované z Veľkej Británie. Ostatné sú domáce prípady v epidemiologickej súvislosti. Päť ochorení bolo laboratórne potvrdených. Ide o osoby vo veku 10 – 19 rokov," uvádza v správe hygienik Ján Mikas. 

V dedine platí zákaz hromadných akcií. Nakazení nesmú opúšťať svoje domovy. Každý kto s nimi prišiel do kontaktu by mal vyhľadať lekársku pomoc. Prijaté opatrenia budú platiť až do skončenia inkubačnej doby, ktorá trvá 21 dní. Najpravdepodobnejšou príčinou rýchleho šírenia osýpok je nedodržanie vakcinačných odporúčaní.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Michalovciach naďalej pokračuje vo vykonávaní príslušných protiepidemických opatrení na zabránenie šírenia osýpok. Pacientom bola nariadená izolácia a očkovanie u všetkých vnímavých osôb, ktoré s chorým prišli do priameho kontaktu. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky monitoruje epidemiologickú situáciu vo výskyte osýpok v Slovenskej republike aj v Európe a v prípade zmeny v epidemiologickej situácii okamžite prijíma všetky potrebné opatrenia. 

Epidémie osýpok v členských štátoch pokračujú aj v Európskej únii. Riziko šírenia a trvalého prenosu osýpok existuje v oblastiach s nezaočkovanou populáciou, s nedostatočne očkovanou populáciou, či s populáciou, ktorá neprekonala osýpky. Tie patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Ochorenie patrí k najnákazlivejším prenosným ochoreniam a rýchlo sa šíri vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva.

Ochorenie spôsobuje vírus osýpok zo skupiny paramyxovírusov. Inkubačný čas je približne 8 až 15 dní, priemerne je to 10 dní. Je to čas, ktorý uplynie od nakazenia sa po objavenie sa prvých príznakov ochorenia.

Aké sú príznaky?

Ochorenie sa začína nádchou, kašľom, zápalom spojiviek a svetloplachosťou. Telesná teplota sa zvyšuje, na sliznici líc vznikajú žltobiele škvrnky s červeným okrajom. Na vrchole teploty sa objavuje splývavá vyrážka, najprv za ušami, potom na tvári, na trupe a na končatinách. Do štyroch dní sa rozšíri na celé telo. Obávanými komplikáciami osýpok sú zápal pľúc a poškodenie centrálneho nervového systému. 

Zdrojom nákazy je chorý človek v počiatočnom štádiu ochorenia. Ochorenie sa prenáša vzduchom kontaminovaným výlučkami horných dýchacích ciest chorého človeka. Imunita po prekonaní ochorenia je celoživotná.

Rýchle a cielené opatrenia na prerušenie šírenia ochorení sú kľúčové. Tieto opatrenia zahŕňajú izoláciu osôb podozrivých z nákazy, izoláciu osôb s potvrdeným ochorením a monitoring osôb v blízkom kontakte s chorým, ktoré neboli zaočkované. Osoby, ktoré nemajú doklad o zaočkovaní proti osýpkam, je vhodné doočkovať. Očkovanie dvoma dávkami vakcíny je najúčinnejším spôsobom prevencie osýpkového ochorenia. Každá osoba cestujúca do krajiny postihnutej osýpkami, ktorá nie je riadne očkovaná dvomi dávkami vakcíny proti osýpkam, je v riziku, že pri kontakte s chorým na osýpky ochorie.

Aká je v súčasnosti zaočkovanosť detskej populácie proti osýpkam?

Posledná kontrola zaočkovanosti detskej populácie bola na Slovensku vykonaná 31. augusta 2017. Celoslovenské výsledky zaočkovanosti v rámci pravidelného povinného očkovania detí prekročili hranicu 95 percent s výnimkou základného očkovania proti osýpkam, ružienke a mumpsu (MMR).

Očkovanie je najúčinnejšou prevenciou. Preventívne opatrenia sú pri infekciách dýchacích ciest všeobecné hygienické opatrenia (čistota osobná i prostredia, vetranie, vyhýbanie sa chorým osobám s respiračným ochorením a podobne).

Na zníženie rizika nákazy je potrebné ich čo najskôr diagnostikovať. Potrebné je tiež okamžité hlásenie ochorenia vrátane hlásenia do medzinárodných sietí, hospitalizácia na infekčnom oddelení, odber biologického materiálu na dôkaz infekcie. Očkovanie vnímavých osôb v ohnisku nákazy, kde sa vakcína podáva od 6 mesiacov veku. Mladším deťom sa aplikuje normálny ľudský gamaglobulín. Zvýšený zdravotný dozor v kolektívnych zariadeniach po dobu 21 dní od vyradenia chorého.

Ako a kedy sa očkuje proti osýpkam?

Pravidelné povinné očkovanie detí sa vykonáva podľa aktuálneho očkovacieho kalendára na rok 2017. V súčasnosti sa na Slovensku používa trivalentná očkovacia látka proti osýpkam, rubeole a mumpsu. Prvá dávka očkovacej látky sa podáva v 15. až 18. mesiaci veku dieťaťa, druhá dávka v 11. roku života. Očkovanie MMR vakcínou je v prevencii osýpok vysoko účinné. Dve dávky MMR vakcíny zabezpečia približne 97 percentnú účinnosť, jedna vakcína približne 93 percentnú účinnosť v prevencii osýpok.

Výskyt osýpok v roku 2017 a v roku 2018 (do 31.3.2018) v krajinách EÚ/EAA

Krajina Počet prípadov v roku 2017 Počet prípadov v roku 2018 (k 31.3.2018)
Rakúsko 95 28
Belgicko 367 17
Bulharsko 166 3
Chorvátsko 7 0
Cyprus 3 14
Česká republika 146 50
Dánsko 4 3
Estónsko 1 2
Fínsko 10 0
Francúzsko 518 1 513
Nemecko 929 107
Grécko 967 1 433
Maďarsko 36 13
Island 3 0
Írsko 25 47
Taliansko 5 098 797
Lotyšsko 0 15
Litva 2 0
Luxembursko 4 0
Malta 0 0
Holandsko 16 3
Nórsko 1 4
Poľsko 63 29
Portugalsko 34 113
Rumunsko 5 608 300
Slovenská republika 6 1
Slovinsko 7 2
Španielsko 163 69
Švédsko 41 21
Veľká Británia 280 225
Spolu 14 600 4 809

Súvisiace články

Najčítanejšie správy