Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Návrat na miesto popravy. Vrah čakal na vhodnú chvíľu približne hodinu
Zdielať na

Návrat na miesto popravy. Vrah čakal na vhodnú chvíľu približne hodinu

VEĽKÁ MAČA / Muži v kuklách, ulica obohnaná policajnou páskou, ticho a zvedaví dedinčania. Takto to vyzeralo tri mesiace po vražde novinára a jeho partnerky vo Veľkej Mači v Galantskom okrese. Vyšetrovací tím sa spolu s expertmi na rôzne oblasti kriminalistiky vrátili na miesto brutálnej popravy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Právny zástupca Jánovej rodiny vysvetlil, o čo išlo. "Bol to vyšetrovací pokus, ktorý mal zmapovať najpravdepodobnejšiu verziu toho, čo sa malo diať v dome v čase spáchania skutku," objasňuje Daniel Lipšic. Na mieste boli znalci z oblasti balistiky, chémie, vyšetrovací tím, súdni lekári a ďalší experti. Ich úlohou bolo porovnať to, čo uviedli v znaleckých posudkoch s realitou.

Skrátka, či to naozaj v osudný večer 21. februára mohlo prebehnúť tak, ako to vidia znalci. Všetko prebiehalo za plotom na pozemku rodinného domu.

​Vyšetrovatelia ponúkli pozostalým zúčastniť sa tohto vyšetrovacieho pokusu. Martinina mama a Jánov otec nabrali odvahu a pozreli sa, ako to v dome v osudný moment vyzeralo. "Ako sa mohol kto pohybovať, aké boli verzie, kadiaľ vnikol, nechcem podrobne, nechcem ovplyvňovať vyšetrovanie, ale zdá sa mi, že dosť im na tom záležalo, aj že sme mohli byť prítomní," opísala vyšetrovací pokus matka zavraždenej Martiny, Zlatica Kušnírová.

Chvíle strávené v dome za prítomnosti expertov, ktorí presne popisovali okolnosti vraždy, niesli pozostalí ťažko.

​Priestor na Brezovej ulici príslušníci Národnej kriminálnej agentúry opáskovali. Púšťali len miestnych obyvateľov. Tí neskrývali svoju zvedavosť. Opäť sa im totiž vynorili spomienky na studený február. "Všetko bolo otvorené. Lebo ja som tam chodila k nim. Čo? Dvere. Nikto nezamykal na noc. Môžete nechať bicykel, nikto neukradne. Odvtedy zamykáte, čo? Áno," popísala ako sa pomery zmenili susedka. "Chcela som im zaniesť pagáčiky, ale som sa zarozprávali, bolo 9 hodín večer, a hovorím nejdem. Myslela som, že išli na východ. Tak voľačo ma takto, pritislo, že nejdem," dodáva ďalšia.

​Suseda, ktorá im bola najbližšia však v piatok napokon na návštevu nešla. Pripomeňme, že k vražde došlo v stredu a telá objavili až v nedeľu.
Sama si uvedomuje, že keby bola v piatok prišla, vrah mohol mať o 2 dni menší náskok. Práve o vraha tu ide. Podľa slov právneho zástupcu Kuciakovej rodiny bol na pozemku v osudný večer vyše hodiny. Hodinu po návrate Jána a Martiny čakal na vhodnú chvíľu a svoje obete pozoroval. Potom vošiel cez vchodové dvere do domu s pištoľou 9 milimetrového kalibru v ruke.

​"Ja mám taký pocit, že on ich už tam čakal. Neviem. Oni nerozprávali nič, ale môj pocit je taký, že on ich tam čakal, keď Martina išla preňho a sa vrátili domov. Ja mám taký pocit z toho. Vraj moja dcéra Martina bola prvá a že Janko bol ten druhý," povedala Zlatica Kušnírová.

Zomreli v krátkom čase po sebe. Včera sa v dome riešilo aj to, kde sa mohol vrah ukrývať pred tým, než zaútočil. V každom prípade vražda priniesla zemetrasenie na politickej scéne aj v polícii. Vrah uniká 99 dní. "Teraz otázka je, že či s dôkazmi bude možné vypátrať páchateľa, potenciálnych pomocníkov a potom objednávateľov vraždy." Daniel Lipšic zároveň dodal, že vyšetrovací pokus potvrdil doterajšie znalecké závery.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy