Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štát chce šetriť na podpore stavebného sporenia
Zdielať na

Štát chce šetriť na podpore stavebného sporenia

Archívna reportáž

BRATISLAVA / "Stavebko" ako familiárne volajú Slováci sporiaci systém obľúbený najmä v 90tych rokoch, keď stavebné sporenie zažívalo zlaté časy, sa po vyše 20tich rokoch bude meniť. Už si zaň nebudete môcť kúpiť auto, ani letnú dovolenku, čo by sa malo vylučovať zo samotného názvu tohto sporenia. Novinky z dielne ministerstva financií sa dotknú aj štátnej prémie. Sporiteľne tieto kroky nevítajú, ale analytik si naopak myslí, že ministerstvo mohlo ísť v roku 2018 aj ďalej.

V systéme stavebného sporenia ja na Slovensku momentálne približne 900 tisíc ľudí. Samotné stavebné sporenie sa novinkám netešia, vítajú však dosiahnutie istých kompromisov. "Pozitívne vnímame fakt, že štátnu prémiu budú môcť naďalej získavať deti," hovorí Radovan Slobodník, hovorca Prvej stavebnej sporiteľne. K obmedzeniu podpory pre neplnoletých, ako sa o tom pôvodne uvažovalo, teda nakoniec nedôjde. Zmena sa však bude týkať štátnej prémie, už ju nedostane každý. "Iba klient, ktorý zarobí menej ako 1300 eur," upresňuje Radovan Slobodník. Rezort financií navyše navrhuje znížiť spodnú hranicu percentuálnu výšku štátnej prémie z piatich percent na dva a pol z ročného vkladu.

"V praxi to znamená, že ak chce sporiteľ získať plnú štátnu prémiu, musí si na účet počas roka vložiť viac peňazí," hovorí Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB Banky. Po novom sa končia aj časy využívania peňazí zo "stavebka" na všetko od výmyslu sveta. "Niečo ako priateľskí sporitelia by mali končiť, malo by ísť o poberanie štátnej prémie pri sporení, ktoré smeruje naozaj k riešeniu bývania," hovorí minister financií Peter Kažimír.  Rezort ukončí ešte jednu vec a to má tiež viesť k zodpovednému šetreniu: "Rušíme štátnu prémiu počas čerpania medziúverov." Podľa analytika INESS Martina Vlachynského sa však ministerstvo zbytočne brzdí: "Pokojne mohlo ísť ministerstvo ešte ďalej a už konečne navrhnúť to, že štátna podpora tohto produktu by sa skončila úplne."

Téma obmedzenia štátnej podpory je tu dlhodobo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy