Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kritika z radov onkologických pacientov. Tvrdia, že sa u nás nevedia dostať k novým liekom
Zdielať na

Kritika z radov onkologických pacientov. Tvrdia, že sa u nás nevedia dostať k novým liekom

BRATISLAVA / Pacientské organizácie ministerke zdravotníctva adresovali ostré slová. Kameňom úrazu sú inovatívne lieky dostupné na výnimky. Pacienti sa v prípade zamietnutia zdravotnou poisťovňou zadlžujú, peniaze zháňajú, kde sa dá a mnohí umierajú, aj keď by nemuseli. Navyše nám vraj chýba národný onkologický plán, ráznejšia prevencia a údaje o tom, koľko pacientov s rakovinou na Slovensku ročne pribúda.

Slovensko v porovnaní s inými európskymi štátmi v onkológii podľa pacientských organizácii zaostáva. Problémy sa kopia a pacienti za to platia až príliš - stojí ich to život.

"Lieky pre onkologických pacientov sú na Slovensku nedostupné. Mňa sa pýtajú, prečo mi neschvália liečbu poisťovne, ak celý život platím odvody. Ja chcem žiť dlhšie koľko môžem, tak čo nemajú nárok žiť," pýta sa Jana Pifflová Španková z OZ NIE RAKOVINE.

"Keď im neschvália liečbu, zadlžujú sa, berú pôžičky a mnohí umierajú. Je to prax v našich pacientských organizáciach," hovorí Silvia Schmidtmayerová z OZ Paacientov s dermatologickými malignitami. Potvrdzujú to aj lekári. V súčasnosti je až 50 druhov onkologických liekov, ktoré pacientom pomáhajú, ale sú na výnimky. teda nie pre všetkých. A aj keď ich lekár pacientovi odporučí, poisťovňa ich neschváli.

"Máme až 50 druhov liekov, ktoré by sa mali kategorizovať, aby boli hradené zo zdravotného poistenia," uviedol klinický onkológ Jozef Dolinský. "My vieme už dnes povedať presne, že zo sto pacientov je tento len pre vás a zaberie," tvrdí klinický onkológ Štefan Korec. 

Nie je ale žiadnym tajomstvom že onkologické lieky sú drahé. "Všeobecná zdravotná poisťovňa, čo viem za roky 2015,2016,2017 mala až 20 tisíc žiadostí na výnimky," hovorí Dolinský. "Chýba nám onkologický plán, chýba skríning, prevencia, naši lekári sa hanbia na kongresoch za dáta z roku 2010," myslí si Špánková. 

"Sme jedinou krajinou v Európe, kde chýba skríning," hovorí Eva Bacigalová z OZ Amazonky. "Skutočne by sa národný program zišiel a dáta sú fakt staré. je dôležité aby spolupracovali všetci. Pacienti, lekári, poisťovne aj ministerstvo zdravotníctva," povedal Dolinský. 

Na požiadavky pacientských organizácii ministerstvo zdravotníctva reaguje prekvapivo pozitívne, všetky požiadavky sú opodstatnené a na všetkých sa intenzívne pracuje.

"Pre ministerku je onkológia prioritou. Kategorizácia 50 druhov liekov bude, a to do konca roka sa zmení. Národný onkologický plán bude o mesiac, tiež sa pripravuje prevencia kolorektálneho karcinomu a krčka maternice," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

"Nový zákon o liekoch na výnimky hovorí, že môže schváliť a nemusí. Pritom ide o verejné financie, tak prečo nie sú presné pravidlá, za akých sa výnimky schvália. Nie môže aj nemusí," povedala Katarína Fedorová, hematologický pacient. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy