Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bez bolesti a vyliečený. Nová metóda skráti pol roka liečby na dva týždne
Zdielať na

Bez bolesti a vyliečený. Nová metóda skráti pol roka liečby na dva týždne

BRATISLAVA / Je rozdiel liečiť sa pol roka alebo 2 týždne. V Národnom ústave detských chorôb po prvýkrát na Slovensku použili na nezhubný nádor kosti novú metódou - rádiofrekvenčnú abláciu. Doteraz sa u nás využívala pri zákrokoch v iných odboroch. Pacient vďaka nej môže už na druhý deň odísť domov bez bolesti - a vyliečený. Tak ako David.

"Musel užívať dvakrát za deň lieky proti bolesti, inak by ani nezaspal," hovorí matka vyliečeného 17-ročného Dávida. Ten je prvým pacientom na Slovensku, ktorému touto metódou odstránili nezhubný nádor kosti. Bol na zlom mieste a chceli sa vyhnúť poškodeniu ciev. Pod CT prístrojom do kosti zaviedli elektródu.

"Ihlu sme zaviedli priamo do kosti a aplikovali sme počas piatich minút prúd, ktorý nám spravil teplotu vo vnútri nádora okolo 90 stupňov a toto teplo zlikvidovalo úplne stred toho nádoru," vysvetľuje postup Milan Kokavec, prednosta oddelenia. "Dva dni po operácii mu prestali bolesti, odvtedy neužíva žiadne lieky," teší sa výsledku matka tínedžera. 

Za normálnych okolností trvá rekonvalescencia pol roka. Vďaka novej metóde je to do 14 dní. Oslabenú kosť museli predtým lekári po vyseknutí časti kosti spevňovať prútmi a kvôli ich vybratiu sa musel pacient znova vracať do nemocnice. Teraz môže ísť veľmi rýchlo vyliečený domov.

Na tento zákrok sú už ďalší čakatelia. "Viem si predstaviť, že by sme to robili vrámci jednodňovej chirurgie," dodáva Kokavec. Touto metódou sa podľa profesora Kokavca operujú napríklad nádory pečene, ale používajú ju aj kardiológovia pri riešení aritmie.

Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy