Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Unesený Vietnamec - Nemci sa sťažujú na vlažnú odpoveď Slovenska
Zdielať na

Unesený Vietnamec - Nemci sa sťažujú na vlažnú odpoveď Slovenska

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Prestrelka medzi Slovenskom a Nemeckom v kauze únosu Vietnamca pokračuje. Najnovšie prišiel nemecký denník Die Tageszeitung s článkom, v ktorom obviňuje Národnú kriminálnu agentúru z nedostatočnej pomoci pri vyšetrovaní. Pomoc našich kriminalistov vraj bola len veľmi vlažná.

Vietnamská tajná služba mala v júli minulého roku uniesť svojho občana z Berlína. Existuje podozrenie, že tak urobila za pomoci slovenského vládneho špeciálu. Najnovšie sa rieši, či pri vyšetrovaní naše ministerstvo vnútra pomáha dostatočne. Ministerka vnútra Saková hovorí: "Ministerstvo vnútra túto informáciu, že ide o únos vietnamského občana obdržalo v januári." Viac ako mesiac po únose sa nemeckí vyšetrovatelia obrátili na Slovensko so žiadosťou o právnu pomoc. Podľa nemeckého článku už naše orgány vedeli, že ide o únos. Nemecký denník Die Tageszeitung (TAZ) píše: "Celý prípad bol obšírne popísaný, vrátane upozornenia, že stretnutie vietnamských a slovenských vládnych predstaviteľov vo vládnom hoteli Bôrik len tri dni po únose, s ním podľa výsledkov vyšetrovania môže súvisieť." Dožiadanie o právnu pomoc z nemeckej strany prišlo na generálnu prokuratúru 16.októbra. Policajný prezident Tibor Gašpar povedal: "Prešlo cez Generálnu prokuratúru, okresnou prokuratúrou a doručené podľa pečiatky bolo na NAKA 8. novembra 2017." Podľa nemeckého denníka však NAKA o vážnosti situácie svojich nadriadených na ministerstve vnútra neinformovala. Od ministerského protokolu tak dostala len strohú odpoveď. "Protokol poslal opis stretnutia a mená údajných účastníkov. Nesedí však dĺžka rokovania."

Denník totiž ďalej zdôrazňuje, že kým protokol hovoril o trojhodinovom rokovaní, v skutočnosti nemohlo trvať dlhšie než hodinu. "Ako ukazujú rešerše TAZ, podpora Slovenska pri nemeckom vyšetrovaní bola len veľmi vlažná." Naše ministerstvo vnútra je naďalej znepokojené zaťahovaním do tejto kauzy. Tvrdí, že vždy Nemcom poskytlo právnu pomoc štandardným spôsobom. Podrobnosti však neuvádza. Dôvodom má byť obava, že by sa tak zmarilo nemecké vyšetrovanie. Rezort aj dnes trvá na tom, že na jeseň ešte o únose vtedajší minister nevedel. Hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov vysvetľuje: "Nemal mať odkiaľ tieto informácie k rozpracovanému prípadu, nakoľko nikdy nezasahoval do žiadneho vyšetrovania. A taktiež sme nemali ani nemáme vedomosť o ďalších úradoch, ktoré môžu byť dotazované s týmito informáciami." Tým ďalším úradom a kľúčovým partnerom je pre Nemcov generálna prokuratúra. Rovnako trvá na tom, že na všetky otázky riadne Nemcom odpovedali. Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová dodáva: "Dve požiadania boli vybavené v plnom požadovanom rozsahu. A to tretie požiadanie zo strany Nemecka je aktuálne v štádiu vybavovania." Nemecká strana teda tvrdí, že Slovensko pomáha vlažne. Naše štátne orgány zas pravý opak. Ani jedna strana však nezverejnila podrobnosti, ktorými by svoje tvrdenia podporila. Horúci zemiak majú v rukách stále nemeckí vyšetrovatelia. Práve tí musia rozlúsknuť otázku, ako sa unesený muž dostal na Vietnamskú pôdu.

Otázka prípadnej účasti Slovenska na únose vietnamského občana z Nemecka cez Moskvu do Vietnamu, kde dostal dvojnásobný doživotný trest, tak naďalej zostáva otvorená:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy