Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Svetoznámy fotograf dejín vystavuje v Seredi. Kurátorkou je jeho dcéra
Zdielať na

Svetoznámy fotograf dejín vystavuje v Seredi. Kurátorkou je jeho dcéra

SEREĎ / Svetový fotograf Erich Lessing bol po druhej svetovej vojne všade, kde sa niečo podstatné dialo. Aj vďaka nemu si vieme pripomenúť momenty z maďarskej revolúcie alebo portréty veľkých politikov. Lessing je fotograf, ktorého diela oceňujú po celom svete. Teraz prišiel aj k nám na Slovensko.

Po svetových metropolách ako je Washington, New York alebo Viedeň výstava zavítala aj do slovenského mestečka Sereď. Výstava jedného z najväčších fotografov 20. storočia pôvodom z Rakúska, do Serede nezablúdila iba tak, ale v múzeu holokaustu má svoj význam. "Kvôli svojmu židovskému pôvodu v roku 1939 ušiel z krajiny do vtedajšej Palestíny, kde prežil vojnu. Žiaľ, väčšia časť jeho rodiny nie. Boli zavraždení spolu aj s jeho mamičkou a po vojne sa vrátil naspäť," povedal vedúci múzea Holokaustu v Seredi Martin Korčok. 

Výstavou sprevádzala Hannah, dcéra stále žijúceho Ericha Lessinga a zároveň kurátorka výstavy, ktorej dal otec pri výbere fotografií voľnú ruku. Výstava mapuje Lessingovu tvorbu od obľúbeného Izraela, krásnych žien, povojnovej Viedne až po politiku.

Prostredníctvom historických fotografií politikov sa stal Lessing vo svete známy, fotil pre známu fotoagentúru Magnum a jedno z najväčších ocenení Privada získal za fotografie z maďarskej revolúcie. V Maďarsku už bol týždne pred začiatkom revolúcie. "Nič sa nedialo. Niektorí jeho kolegovia už chceli odísť, ale môj otec s jedným kolegom povedali, nie, my ostávame, niečo sa stane a hneď na ďalší deň prišli ruské tanky do Budapešti," uviedla jeho dcéra Hannah. 

Fotografie zapožičalo viedenské židovské múzeum a výstava sa po niekoľkomesačnej zastávke v Seredi presunie do Paríža, do Budapešti, do Prahy a do Izraela.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy