Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mária vyhráva jednu cenu za druhou. Má 83 rokov a šport miluje
Zdielať na

Mária vyhráva jednu cenu za druhou. Má 83 rokov a šport miluje

ŽILINA / Hovorí sa, že vek je len číslo. Dôkazom je aj 83-ročná Mária. Pravidelne sa venuje náročnému športu. Bývalá učiteľka telocviku pochádza zo Záhoria, ale už vyše štyridsať rokov žije na Kysuciach. Vďaka svojej záľube už precestovala kus Európy.

Vysoký vek to pre Máriu nie je žiadna prekážka, pokiaľ extra neprší, každý deň športuje vonku, aby si udržala svoju fantastickú kondičku. Vybehne z paneláku, kde býva a rovno môže trénovať. V lese nad sídliskom udržiava svoje tempo aj hore kopcom. Pravidelná drina tejto útlej žienke priniesla viaceré vavríny. V kategórii veteránov bola úspešná najprv v behu cez prekážky. "Keď som bola na majstrovstvách sveta, tak už som videla, že nemám šancu, aj keď som sa dostala do finále. Začala som behávať 400, 800 a 1 500 metrov dlhé trate," hovorí Mária. 


Potom sa rozhodla, že z atletickej dráhy prejde na prírodnú trať. Učaroval jej beh do vrchu. V tejto disciplíne je osemnásobnou majsterkou sveta medzi športovkyňami vo veku nad 70 rokov. Ale jedna medaila, ktorú poctivo získala, jej chýba. "Mám o jednu menej, lebo mi ju ukradli. Pred obchodným domom nám vykradli auto," povedala. Do zbierky už ďalšia ani nepribudne Organizátori takýchto pretekov nechcú pustiť na štart seniorov, ktorí majú vyše osemdesiat rokov. 

"Tam už tí ľudia odpadávajú, zomierajú," vysvetľuje Mária. Rodená Záhoračka to považuje za veľkú nespravodlivosť.

Rekordérky nájdete aj na Mount Evereste:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy