Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Opozícia chce zakázať pamätníky predstaviteľov režimov. Na verejných priestranstvách by ich mená už nemali byť
Zdielať na

Opozícia chce zakázať pamätníky predstaviteľov režimov. Na verejných priestranstvách by ich mená už nemali byť

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Opoziční poslanci Národnej rady SR navrhujú zakázať umiestňovanie pamätníkov, pomníkov a pamätných tabúľ oslavujúcich komunistický, fašistický alebo nacistický režim, a zakázať pomenovávanie ulíc a verejných priestranstiev po predstaviteľoch týchto zločineckých režimov.

Poslanci ukončili piatkové rokovanie NR SR návrhom novely zákona o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému, ktorý predložili poslanci Ondrej Dostál, Peter Osuský (obaja SaS) a nezaradená poslankyňa Viera Dubačová.  

Poslanci navrhujú stanoviť zákaz inštalácie pamätníkov, pomníkov a pamätných tabúľ prostredníctvom novely zákona o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému a prostredníctvom novely zákona o protifašistickom odboji. Poslanci dodávajú, že novelou zákona o obecnom zriadení sa zakazuje určovať nové názvy ulíc a verejných priestranstiev po predstaviteľoch totalitných režimov. Zákon nevyžaduje, aby sa premenovali už existujúce názvy ulíc či verejných priestranstiev či odstránili existujúce pamätníky, pomníky alebo pamätné tabule. 

Ďalšie rokovanie bude o výsledkoch

Poslanci budú pokračovať v rokovaní v utorok ráno. Čaká ich na prerokovanie Správa o výsledku hospodárenia Národnej banky Slovenska za rok 2017, Správa o stave a vývoji finančného trhu za rok 2017, Správa o výsledkoch kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky za rok 2017, Správa o stave vysielania v Slovenskej republike a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2017, Správa o činnosti verejného ochrancu práv za obdobie roka 2017. Rovnako sa budú zaoberať aj správou komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím aj Správou o činnosti komisára pre deti za obdobie roka 2017.

Pozrite si archívnu reportáž o pamätnej izbe na ambasáde: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy