Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kontrolóri mali v teréne preveriť sporné prideľovanie agrodotácií, novinári im pri tom prekážali
Zdielať na

Kontrolóri mali v teréne preveriť sporné prideľovanie agrodotácií, novinári im pri tom prekážali

RUSKÝ HRABOVEC / Inšpektori z Pôdohospodárskej platobnej agentúry mali v Ruskom Hrabovci vykonať rozsiahlu kontrolu. Podľa jej výsledkov mali potom rozdeľovať poľnohospodárom dotácie. Nič z toho sa však nekonalo. Keď totiž úradníci zbadali televíznu kameru, z miesta odišli.

Štátni úradníci si pri svojej práci neželajú medializáciu ani kamerový záznam. Zverejnenie priebehu kontroly vraj totiž nie je určené pre širokú verejnosť. "Oni vraj telefonovali do Bratislavy a tá rozhodla," hovorí farmár Ladislav Fedič. 

"Aby nedošlo k mareniu správneho konania. O výsledku vykonanej kontroly by sa mohli dozvedieť osoby, ktoré ani nie sú účastníkom konanie vo veci," uviedla stanovisko hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva, Zuzana Peiger Ačjaková . 

Dôvodom kontroly mal byť spor o minuloročné dotácie. Farmári si nedokážu predstaviť, ako chceli úradníci teraz zistiť, kto sa o polia staral ešte v roku 2017. Je to dlhoročný konflikt dvoch strán. Obe tvrdia, že majú na totožných parcelách právo hospodáriť a aj to robia. Štatutárka majoritného nájomcu o okolnostiach problému nechcela hovoriť.

Kontrola bude vykonaná v náhradnom termíne. Poľnohospodári majú bez prítomnosti novinárov obavy o jej objektívnosť. "Správne konanie je v zmysle všeobecných zásad neverejné. Taktiež platí zásada písomnosti konania," vysvetľuje Ačjaková. 

Pozrite si archívnu reportáž o súvisiacej téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy