Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Už je známy rozsah škôd po požiari v Tatrách. Číslo presahuje milión eur
Zdielať na

Už je známy rozsah škôd po požiari v Tatrách. Číslo presahuje milión eur

VYSOKÉ TATRY / Požiar v Tatrách, ktorý trval šesť dní, spôsobil v prírode škody za viac ako 1,3 milióna eur. Minister životného prostredia László Sólymos sa preto rozhodol uvoľniť prostriedky na zakúpenie závesnej nádrže na vodu, ktorá by v budúcnosti pri podobných udalostiach mohla efektívne zakročiť.

Tristo profesionálnych hasičov z celého Slovenska, vrtuľníky, desiatky dobrovoľníkov, niekoľko kilometrov natiahnutých hadíc, rôzna hasičská technika a tisíce litrov vody - to je bilancia veľkého lesného požiaru v Kežmarských Žľaboch, ktorý sa rozhorel 3. mája a trval šesť dní. Kým u lesníkov škody nepresiahli 20 000 eur, z pohľadu ochranárov sa vyšplhali na vyše milión.

Po ukončení hasenia sa začalo s rátaním škôd. "Postihnutých bolo šesť hektárov porastov vo vlastníctve lesov mesta Kežmarok. Naša ekonomická škoda bola vyčíslená na 17 500 eur," uviedol konateľ lesov mesta Kežmarok Juraj Kulík. Ničivý oheň spustošil väčšiu časť toho najprísnejšieho stupňa ochrany a tam zhoreli zákonom chránené a cenné druhy. Z tých najvzácnejších napríklad aj vajíčka v hniezde hlucháňa, spoločenská hodnota jedného je takmer 5 000 eur. 

"Každý stratený meter štvorcový v piatom stupni ochrany je obrovskou stratou pre celú krajinu. Obzvlášť, ak na ministerstve robíme konkrétne kroky, aby naše najvzácnejšie lokality mali čoraz vyššiu ochranu," uviedol minister životného prostredia Sólymos. Náklady na zakúpenie takzvaného "bambi vaku" odhaduje envirorezort na 20 000 eur. 

Zariadenie ale nebude slúžiť len Tatrám. "Chcel by som podotknúť, že závesná nádrž nebude slúžiť len v Tatranskom národnom parku, ale v prípade potreby aj v Nízkych Tatrách alebo v Slovenskom raji," vyhlásil Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAP-u. 

Požiar vypukol vo štvrtok 3. mája vo Vysokých Tatrách. Hasičom sa ho nasledujúci deň podarilo udržať v takom rozsahu, v akom bol vo štvrtok večer. Požiar sa hasičom darilo držať pod kontrolou, na mieste vybudovali jazierkový systém. ​Zasahovali pri ňom hasiči z hasičských staníc v Poprade, Vysokých Tatrách, Kežmarku, Levoči, Mengusovciach, Prešove a z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Stred. Pri udalosti pomáhali aj dobrovoľní hasiči z obcí Šuňava, Štrba, Batizovce, Liptovská Teplička a Spišský Štiavnik. 

Podporu zo vzduchu poskytli dva vrtuľníky z letky ministerstva vnútra a ministerstva obrany, ktoré len do piatku (4.mája) zhodili na postihnuté miesto približne 87 000 l vody. Ochranári tvrdia, že potrvá dlhé roky, kým sa tatranský príroda na tomto mieste z ohnivého nešťastia spamätá. Na mieste bola prítomná aj ministerka vnútra Denisa Saková a prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy