Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vodiči MHD nevylučujú, že budú štrajkovať. Rokovania s vedením zlyhali na 10 centoch
Zdielať na

Vodiči MHD nevylučujú, že budú štrajkovať. Rokovania s vedením zlyhali na 10 centoch

PREŠOV / Vodiči prešovskej SAD v stredu vstúpili do štrajkovej pohotovosti. Od nového roka sa im nepodarilo s vedením podniku dohodnúť na kolektívnej zmluve. Tá predošlá skončila na prelome rokov. Vyjednávania stroskotali na desiatich centoch.

Odborári vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Týka sa to asi 230 vodičov. Problém majú s hodinovou tarifnou sadzbou. Tá od nového roka podrástla na tri eurá a desať centov. Vodiči žiadajú, aby to bolo o 10 centov viac. Podľa nich ide o princíp, i keď je to asi 16 eur v hrubom. Vedenie podniku tvrdí, že vyjednávania ešte neskončili a stredajšia tlačovka odborárov ich prekvapila. Rokovania trvajú už od januára, po tom ako skončila platnosť kolektívnej zmluvy.

Vodiči majú základný plat a prémie, ktoré ale nie sú nárokovateľné. Zamestnávateľa by podľa nich mzdové opatrenie nestálo ani cent navyše, no oni by to mali v základnej zložke nárokovateľnej časti výplaty.

Podnik platy vodičov navýšil od nového roka napriek tomu, že kolektívnu zmluvu nemajú. 10 centov navyše v tarife sa im nepozdáva. Trvajú na tom, aby to ostalo v prémiovej zložke. "Kvôli tomu, že nedokážeme motivovať zamestnancov k lepšiemu výkonu," uviedol Jozef Kučura, generálny riaditeľ SAD Prešov. Zároveň sú pripravení na kompromis, no to isté očakávajú od vodičov. Tí zas chcú podľa odborárov dosiahnuť spravodlivé ohodnotenie. Ak sa nedohodnú nevylučujú ani ostrý štrajk.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy